Politika

GASPARIČ OPTIMISTA: Opšti konsenzus da je CG zaslužila pozivnicu

Crna Gora je ostvarenim rezultatima u ključnim oblastima zaslužila da do kraja godine dobije NATO pozivnicu, izjavio je, u prijepodnevnom programu Radija Crne Gore, ambasador Slovenije u našoj zemlji, Vladimir Gasparič.
GASPARIČ OPTIMISTA: Opšti konsenzus da je CG zaslužila pozivnicu
Portal AnalitikaIzvor

Slovenija je u NATO-u od 29. marta 2004. godine. Ambasador Vladimir Gasparič kaže da su prije te odluke imali nekoliko solucija - da oforme svoju armiju, proglase vojnu neutralnost ili se priključe Alijansi.

"Kada se saberu sve pozitivne i negativne strane, odluka da budemo članica vojnog saveza je ispala najpovoljnija", kazao je Gasparič.

Slovenija je za desetak godina postala bezbjedna ekonomski napredna zemlja. U brojkama, tri puta je jeftinije za državnu ekonomiju članstvo u NATO-u nego formiranje sopstvene armije.

Ambasador Slovenije ističe da je njegovoj zemlji u interesu da Crna Gora postane članica NATO-a zbog regionalne stabilnosti, ali i da je to pravi put za našu državu.

"Crna Gora je, ostvarenim rezultatima u ključnim oblastima, zaslužila da do kraja godine dobije NATO pozivnicu", smatra Gasparič.

On je kazao da će se napredak u atlantskim integracijama mjeriti crnogorskim rezultatima na polju vladavine prava, borbi protiv kriminala i korupcije, reformi odbrambenog sistema i obezbjeđivanju podrške javnosti za učlanjenje.

"Posebno dobro protiče reforma odbrambenog sektora. Povećali ste podršku javnosti, a o rezultatima na polju vladavine prava i borbi protiv kriminala i korupcije, što je dugotrajan proces, NATO će tražiti mišljenje Evropske unije, koja kroz proces pregovora ima bolji uvid", kazao je slovenački ambasador.

"Opšti konsenzus zemalja članica NATO je da je Crna Gora zaslužila da do kraja godine bude dio Alijanse i ja bih bio optimist", naglasio je sagovornik Radija Crne Gore.

Ambasador Slovenije kaže da u predstojećim mjesecima moramo uraditi što više, ali da je dobijanje NATO pozivnice ipak isključivo politička odluka.

"Možete biti apsolutno spremni za učlanjenje, ali da zbog nekih spoljašnjih razloga, koji nemaju veze sa Crnom Gorom, ne dobijete NATO pozivnicu", zaključio je Gasparič.

rtcg.me

Portal Analitika