Zanimljivosti

KRALJICA NA ODMORU: Bakingemska palata otvorena za razgledanje

Britanska kraljica Elizabeta II svakog ljeta odmara u Škotskoj. Tada se otvaraju vrata Bakingemske palate, pa i obični 'smrtnici' mogu da vide kakav je život na dvoru.
KRALJICA NA ODMORU: Bakingemska palata otvorena za razgledanje
Portal AnalitikaIzvor

Otprilike 400 hiljada ljudi posjetiće Bakingemsku palatu dok se kraljica odmara na škotskim brežuljcima. Ogromne sobe, dvorane, predsoblja, posjetioci imaju priliku da razgledaju u periodu od 25. jula pa sve do 27. septembra, dakle, puna dva mjeseca. 

Za otprilike 20 funti, može se razgledati jedna od najatraktivnijih londonskih građevina, ali prilikom obilaska i isprobati kraljevski čaj i keks. 

Ove godine, prvi nakon što je palata otvorena za građanstvo 1993., posjetioci će moći da vide i takozvane državničke sobe, gdje se kraljica sastaje s premijerima raznih zemalja. 

Takođe, prilikom obilaska saznaćete i kako izgledaju jelovnici za svečane zvanice, koja se odjeća nosi za kakvu prigodu i ostale zanimljivosti.

Radnica u Bakingemskoj palati namješta nakit koji će posjetioci moći da vide (foto: AP/Beta)Radnica u Bakingemskoj palati namješta nakit koji će posjetioci moći da vide (foto: AP/Beta)
Haljine koje je nosila kraljica (foto: AP/Beta)Haljine koje je nosila kraljica (foto: AP/Beta)
Kočije koje koristi kraljevska porodica (foto: AP/Beta)Kočije koje koristi kraljevska porodica (foto: AP/Beta)
foto: AP/Betafoto: AP/Beta
rtcg.me
Portal Analitika