Društvo

Zavod za transfuziju krvi: Rezerve smanjene, donacije hitno potrebne

U našoj ustanovi se dnevno prikupi oko 50 jedinica krvi, što je daleko manje od realnih potreba koje iznose od 100 do 150 jedinica krvi. Ukoliko se odziv građana hitno ne poveća bićemo primorani da u narednim danima odlažemo elektivne, tzv. hladne operacije, a postojeće zalihe krvi koristimo u liječenju vitalno ugroženih pacijenata, navode iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.
Zavod za transfuziju krvi: Rezerve smanjene, donacije hitno potrebne
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika ova institucija ističe da se njene rezerve krvi smanjuju. Oni podsjećaju da su ljetnji mjeseci period kada su potrebe za krvlju povećane zbog priliva velikog broja turista i češćih saobraćajnih i drugih nezgoda, "što uz redovan operativni program predstavlja dodatno opterećenje za pravovremeno zbrinjavanje pacijenata kojima je transfuzija krvi neophodna za liječenje i oporavak". Sezonskoj nestašici krvi, dodaju, doprinosi i period godišnjih odmora, kada se bilježi znatno manji odziv dobrovoljnih davaoca krvi.

- Zavod za transfuziju krvi Crne Gore poziva građane da tokom avgusta daju krv kako bi spriječili odlaganje operativnih programa i zajednički prevazišli problem sezonske nestašice krvi. Potrebna je krv svih krvnih grupa. Građani mogu dati krv u novoj zgradi Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, u ulici Džona Džeksona bb (u krugu KCCG), svakog radnog dana od 7 do 15 časova. Detaljnije informacije mogu dobiti putem adrese info@ztkcg.me i telefona 069 / 173 - 573 - dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika