Kultura

Francusko-belgijski film "Wakhan" najbolji na 18. Motovun Film Festivalu

Francusko-belgijski film "Wakhan" redatelja Klementa Kogitorea pobjednik je ovogodišnjeg 18. Motovunskog filmskog festivala i dobitnik glavne nagrade - Propelera Motovuna.
Francusko-belgijski film "Wakhan" najbolji na 18. Motovun Film Festivalu
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o ratnom filmu koji prati neobične doživljaje francuske jedinice Avganistanu. Žiri za glavnu nagradu, u kojemu su bili hrvatska glumica Tihana Lazović, češki reditelj Petr Lom i slovačka redateljica Mira Fornaj, dodijelio je i posebno priznanje islandskom glumcu Gunaru Jonsonu za ulogu Fusija u filmu "Djevičanska gora".

- Nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI pripala je španskom filmu "Magična djevojka" redatelja Karlosa Vermuta, dok je nagradu Motovunski kratki u festivalskoj selekciji kratkih filmova dobila Kintis Lundgren za estonsko-hrvatsko-danski animirani film "Život s Hermanom H. Rotom".

U sklopu Motovunskog filmskog festivala ove godine je u pet dana prikazano stotinu filmova svih žanrova, iz gotovo svih krajeva svijeta. U glavnom festivalskom programu 22 filma konkurirala su za nagradu Propeler Motovuna kao i za nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala bila je Francuska, a osim filmova iz te države predstavljeni su brojni prigodni prateći programi - od izložbi do muzičkih programa.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Maverick je poljski reditelj Jerži Skolimovski, dok je nagrada 50 godina dodijeljena osnivaču Motovunskog filmskog festivala, Rajku Grliću.

Izvor: T portal

Foto: timeout.com

Portal Analitika