Svijet

Njemački vrhovni tužilac smijenjen zbog veleizdaje?

Njemački ministar pravosuđa Hajko Mas smijenio je vrhovnog državnog tužioca što je najnoviji potez u aferi oko istrage za veleizdaju pokrenute protiv dvojice novinara, prenosi Index.
Njemački vrhovni tužilac smijenjen zbog veleizdaje?
Portal AnalitikaIzvor

U Njemačkoj se, kako piše Frans pres, u vrijeme ljetne pauze ne govori ni o čemu drugom osim o dvojici novinara bloga Netzpolitik.org, koji su predmet istrage zbog sumnje za objavljivanje državnih tajni. Cijela afera juče je kulminirala smjenom državnog tužioca koji je bio zadužen za istragu.

Mas je u kratkoj izjavi u Berlinu rekao da je njegovo povjerenje u Haralda Rangea (67) "nepovratno narušeno" i da će on otići u penziju, te da se radi o dogovoru s kancelarkom Angelom Merkel.

Njemački vrhovni tužilac Harald Range optužio je juče ministarstvo pravosuđa za miješanje u istragu koju je pokrenuo protiv dvojice blogera.

- Miješanje u unutarnju istragu, uz pretpostavku da bi rezultati mogli biti neodgovarajući, nedopustivo je miješanje u nezavisnost pravosuđa - kazao je Range.

Novinari su prošli mjesec obaviješteni da su pod istragom jer su objavili djelove dokumenata koji pokazuju da je domaća obavještajna služba imala namjeru da pojača onlajn kontrolu.

Njemačka vladajuća koalicija prošle sedmice distancirala se od optužbi protiv novinara, a ministar pravosuđa kazao je da misli kako djelovanje novinara ne predstavlja veleizdaju.

Izvor: Index.hr

Portal Analitika