Politika

Đukanović njemačkim vlastima: Proglasite Crnu Goru bezbjednom

Njemačka bi trebalo da dodijeli Crnoj Gori i Kosovu status "zemlje bezbjednog porijekla", naveli su u pismima njemačkom članu Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru premijeri dviju zemalja, Milo Đukanović i Isa Mustafa, piše Pobjeda.
Đukanović njemačkim vlastima: Proglasite Crnu Goru bezbjednom
Portal AnalitikaIzvor

Taj status otežao bi dobijanje azila građanima te dvije zemlje u Njemačkoj, piše njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

- Ubijeđ­en sam da Crna Gora ispunjava sve uslove da bude klasifikovana kao država bezbjednog porijekla u duhu njemačkog zakona - napisao je Đukanović, navodeći da ne vidi nijedan razlog zašto bi bilo koji građ­anin Crne Gore "morao tražiti azil u evropskim ili drugim zemljama".

Slično je bilo intonirano i pismo njegovog kosovskog kolege.

U izvještaju Handelsblatt-a, kako prenose svjetske agencije, navodi se da je Mekalister, koji je član Hrišcansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, pozvao vladu da reaguje brzo i proglasi Crnu Goru i Kosovo državama bezbjednog porijekla, odnosno dodijeli im status koji bi njihovim državljanima otežao dobijanje azila u Njemačkoj. Međ­utim, kako piše dnevnik, nije jasno kakav bi efekat imala takva odluka na broj odobrenih zahtjeva za dobijanje statusa azilanata gra­đanima Crne Gore i Kosova, jer status bezbjedne zemlje porijekla, koji je prošle godine dodijeljen Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, nije imao uticaja na broj pozitivnih odluka tražiocima azila iz tih zemalja.

Pobjeda podsjeća da je prema podacima nevladinih organizacija, iz Crne Gore od početka godine do kraja jula u Njemačku otišlo oko 6.200 ljudi. Iz Vlade je više puta saopšteno da je taj broj značajno manji i apelovali na građane da ne napuštaju vjekovna ognjišta. Predstavnici domaćih i stranih udruženja koji se bave migracijama, ali i predstavnici lokalnih samouprava iz kojih je otišlo najviše građana, upozoravaju da su mnogu migranti žrtve takozvane "autobuske mafije" koja im obećava bolji život u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. Oni kažu i da je čest razlog migriranja u evropske zemlje novac, odnosno apanaža koju dobijaju dok traje obrada zahtjeva za dodjelu azilantskog statusa, koja iznosi oko 250 eura mjesečno.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika