Politika

DAN: Lobistima Vlada mjesečno plaćala i po 100.000 eura

Lobisti Vlade Crne Gore u Vašingtonu dobili su iz crnogorskog državnog budžeta 227.218 američkih dolara za jul i oktobar 2014. godine, pokazala je zvanična dokumentacija Ministarstva pravde SAD, piše Dan.
DAN: Lobistima Vlada mjesečno plaćala i po 100.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju koji je lobistička kancelarija Pejdža Rifa dostavila američkim vlastima, navodi se da je u julu 2014. godine isplaćeno 106.250 dolara, a u oktobru iste godine 120.68 dolara. Isplate je vršila Vlada Crne Gore, preko Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Svrha ovih isplata iz crnogorskog budžeta, prema zvaničnom izvještaju, bila je "nadonkade i drugi troškovi”. Pojašnjava se da su predstavnici lobističke kancelarije posjetili Crnu Goru u julu prošle godine, a svrha tog okupljanja bila je "prikupljanje činjenica”.

Osim lobističke kancelarije Rifa, Vlada Crne Gore u SAD je angažovala i kompaniju "Orion Strategies" čiji je direktor Rendi Šuneman.

Dan piše kako Vlada, osim što je objavila ugovor o lobiranju sa Pejdžom Rifom, javnost ne informiše o isplatama, niti o namjerama da li će produžiti saradnju s ovim američkih lobistom.

List podsjeća da je Rif, prije nego što je postao lobista za Crnu Goru bio član američkog komiteta za NATO, organizacije na čijem čelu je konzervativni republikanac Brus Džekson, koji je takođe postao crnogorski lobista. Rif je bio i savjetnik u kabinetu bivšeg predsjednik SAD Bila Klintona i prvi asisten kongresmena Tima Virta.

Izvor: Dan

 

Portal Analitika