Sci/Tech

Apple i BMW spremaju novitet na električni pogon?

Ako je za vjerovati novim informacijama, Apple i BMW su uistinu bili u pregovorima za izradu "Apple automobila". Bavarci su ipak (p)ostali vrlo rezervisani, uglavnom zbog straha da u saradnji ne postanu tek dobavljač ekipi iz Kupertina.
Apple i BMW spremaju novitet na električni pogon?
Portal AnalitikaIzvor

T portal prenosi kako je čelnik Apple-a, Tim Kuk nedavno posjetio proizvodne pogone BMW-a kako bi saznao više detalja o njihovom električnom vozilu "i3". Pregovori nisu imali određeni zaključak, jer bi Apple navodno vrlo rado proizvodio vlastiti putnički automobil, dok u BMW-u ne žele tek tako da odaju tajne i stručnost u izradi, kako ne bi postali "samo dobavljač".

Službenici Apple-a su se, uprkos tome, prilično zanimali za moguće licenciranje djelova i bili impresionirani pogonom koji je napustio tradicionalnu proizvodnju.

- To je bilo vrlo slično njihovom načinu rada - rekao je za Rojters neimenovani izvor iz BMW-a.

Iako službenog dogovora nije bilo, pretpostavlja se da će se visoki službenici obje firme sastati barem još jednom kako bi istražili mogućnosti saradnje.

Glasine o Apple-ovom automobilu traju već neko vrijeme, a velika je mogućnost da će se u Kupertinu, ako se uopšte odluče na proizvodnju, ići u pravcu električnih motora. Stručnjaci smatraju kako će do 2030. godine samo trećina vozila koristiti motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Izvor: T portal

Foto: Oficijelni sajt/bmw.com

Portal Analitika