Zanimljivosti

Izbirljivost u hrani vodi emotivnim problemima

Djeca koja su veoma izbirljiva u hrani, mnogo su sklonija emotivnim problemima koji zahtijevaju pomoć ljekara, zaključak je studije objavljene u američkom časopisu "Pediatrics".
Izbirljivost u hrani vodi emotivnim problemima
Portal AnalitikaIzvor

Više od 20 odsto djece u Sjedinjenim Državama koja imaju od dvije do šest godina, izbirljiva su u hrani, navodi se u toj studiji u kojoj je učestvovalo 3.433 ispitanika. Gotovo 18 odsto njih ocijenjeno je kao umjereno izbirljivo, a oko tri posto svrstano je u grupu "izueztno izbirljivih".

- Djeca o kojoj ovdje govorimo nisu djeca koja ponekad odbijaju da jednu brokulu. Riječ je o djeci koja ne jedu toliko toga, da to postaje problem - ističe Nensi Zaker, direktorica Instituta "Duke" za poremećaje u prehrani i glavna autorica studije.

Zaključak studije je da su djeca ocijenjena kao umjereno i veoma izbirljiva mnogo sklonija simptomima depresije i anksioznosti. Takva izbirljivost bi mogla da se svede pod naziv novog poremećaja nazvanog "Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder" koji se sastoji u izbjegavanju i ograničenom uzimanju hrane, što je nova dijagnoza koja se našla u aktuelnom američkom Priručniku za psihičke bolesti iz 2014. godine.

Nekoj djeci mogla bi da bude od koristiti terapija kojom će se, pored ostalog, bolje upoznati s hranom koja je za njih uzrok anksioznosti. Ali, takva terapija možda ne bi bila prikladna za djecu koja su veoma osjetljiva na miris i ukus neke hrane, ocjenjuju istraživači, ističući važnost prilagođavanja terapije dobi djeteta.

Izvor: T portal

Foto: yummymummyclub.ca

Portal Analitika