Region

Grabar Kitarović i Milanović: Hvala Tuđmanu

Hrvatski državni vrh obilježio je dvije decenije "Oluje" svečanom akademijom, na kojoj su se večeras predsjednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, zahvalili Franji Tuđmanu.
Grabar Kitarović i Milanović: Hvala Tuđmanu
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatska je danas vojnom paradom u Zagrebu, a sjutra će tradicionalnim manifestacijama u Kninu obilježiti 20. godišnjicu vojno-policijske akcije "Oluja", tokom koje je 220.000 Srba potjerano, a više od 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

Grabar Kitarović je rekla da je “Oluja” bila "ključna prekretnica, briljantna vojna akcija, opravdana i legitimna".

Ona je izrazila nadu da će, kao što je parada 1995. bila uvod u "Oluju", ova parada 20 godina kasnije biti uvod u "ekonomsku oluju", koja će Hrvatsku povesti putem prosperiteta i stabilnosti.

- Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu, i hrvatskim i srpskim, žalimo za svakim braniteljem koji je dao život za hrvatsku domovinu, žalimo za civilnim žrtvama, ali isto tako ističemo da mi taj rat nismo željeli, to je bio rat Miloševićeve velikosrpske politike - rekla je Grabar Kitarović, prenijeli su hrvatski mediji.

Zahvalivši svima, ona je spomenula i Tuđmana rekavši:

- Zahvaljujem Tuđmanu što je imao snage, hrabrosti i mudrosti povesti nas u tu bitku koju mnogi nisu odobravali, a ta operacija će ući u anale svjetske istorije.

Milanović je rekao da Hrvatska danas ne slavi rat, ni progonstvo i zahvalio je braniteljima i osnivaču HDZ-a Franji Tuđmanu.

- Hrvatska danas slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobjedu, prekretnicu koja je dokrajčila ružan, nametnut i osobito podao rat - rekao je on.

Hrvatska je "Olujom", prema njegovim riječima, "porazila jednu zločinačku politiku", dokazala da se ne isplati posezati za tuđim, da se ništa oteto ne može zadržati, a da svoje vrijedi braniti.

- U to vrijeme, a bilo je to najteže vrijeme od sticanja državne nezavisnosti, Hrvatsku je vodio Franjo Tuđman i njemu moramo odati zahvalnost i priznanje što je zajedno s brojnim saradnicima državu pripremio i osposobio za očuvanje cjelovitosti i samostalnosti - rekao je hrvatski premijer.

U Hrvatsku su se, tvrdi on, vratili i mnogi od onih koji su nažalost otišli.

- Hrvatska je postala novi dom i onima, ponajprije Hrvatima, koji se do danas nisu mogli vratiti svojim kućama u Banja Luku, bosansku Posavinu ili Vojvodinu. I po tome je Hrvatska bolja, ljudi se vraćaju u Hrvatsku jer im je ovdje dobro, vrata su im otvorena i ostat će otvorena - rekao je Milanović.

Izvor: blic.rs

Foto: index.hr

Portal Analitika