Region

U Zagrebu počela proslava povodom 20 godišnjice "Oluje"

Naredbom "Neka mimohod krene" hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i vrhovni komandant Oružanih snaga, u Zagrebu, označen je početak prve parade, nakon 18 godina, kojom Hrvatska obilježava 20. godišnjicu od vojno-policijske akcije Oluja, kada je iz Krajine protjerano više od 220.000 Srba, dok je gotovo dvije hiljade njih ubijeno ili nestalo.
U Zagrebu počela proslava povodom 20 godišnjice "Oluje"
Portal AnalitikaIzvor

Kolonu dugu četiri kilometra čini 3.000 pripadnika Oružanih snaga, 300 vozila i 30 aviona. Iako je Zagreb na učešće na paradi u hrvatskoj prijestonici poslao poziv svim članicama NATO-a, a bilo je i najava učešća američkih vojnika, parada se održava bez učešća stranih vojnika.

Učešće su, naime, najprije najavili, a potom otkazali Njemačka, SAD, Slovenija i Britanja.

Početak parade su označila i tri počasna plotuna, a potom su tri borbena aviona tipa MIG 21 preletjela Vukovarskom ulicom.

Druga posleratna parada u Hrvatskoj održana je 30. maja 1997. godine, u vrijeme predsjednika Franja Tuđmana. Zbog neslaganja državnog vrha o načinu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, obilježavanje Oluje biće nastavljeno i sjutra u Kninu tradicionalnim manifestacijama.

Paradi, kako je najavljeno, prisustvuju 42 strane delegacije - ambasadori, vojni izaslanici i visoki vojni zvaničnici.

Paradi prisustvuju predsjednici Hrvatskog sabora i vlade, Josip Leko i Zoran Milanović, a među zvanicama je i general Ante Gotovina i dva američka generala - zapovjednik Nacionalne garde Minesote, general Ričard Naš i zamjenik zapovjednika američkih snaga za Evropu, general Randzu Kiu.

Izvor: blic.rs

Foto: index.hr

Portal Analitika