Politika

VUJANOVIĆ: Moramo imati odgovoran odnos prema investitorima

Mi kao država moramo da imamao ozbiljan i odgovoran odnos prema investitorima, prema investicijama i jednako tako ozbiljan i odgovoran odnos prema ugovorima koje potpišemo. O tome već godinama govorim, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
VUJANOVIĆ: Moramo imati odgovoran odnos prema investitorima
Portal AnalitikaIzvor

- Peredsjednik je istakao da smo i u jednom i u drugom i trećem slučaju u odnosu na investicije i investiture i ugovore jedan krajnje neozbiljan odnos koji je ja mislim, uputio lošu o državi i prema investitorima i ono što investicije donose. To je zapošljavanje, prihodi budžeta i servisiranje budžeta ozbiljno doveo u pitanje. Ponašamo se kao država na način koji je krajnje neodgovoran. Vlada iz okvira svoje nadležnosti potpiše ugovore, preuzme obaveze i za jednu i za drugu Kraljičinu plažu i za Mamulu, a onda se nađe način da se na Skupštini to izigra i da se u suštini ti ugovori ponište i da se partnerima pokaže prema kojima je preuzeta obaveza, da se ta obaveza neće izvršiti – rekao je Vujanović odgovarajući na pitanje nvoinara danas u Plužinama, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici SO Plužine povodom Dana Opštine.

Predsjednik je istakao da na taj način gubimo kredibilitet.

- Odlaze moćni partneri. Rojal grupa je svetski moćna grupa i gubitak Kraljičine plaže na Dubovici je ogroman gubitak. Ne samo zbog zaposlenja, ne samo zbog prihoda koji bi se ostvario, nego zbog imidža Crne Gore. Ovo što je urađeno za Kraljičinu plažu u Miločeru, je takođe ogroman gubitak. Rekao bih i ovo za Mamulu da je potpuno neshvatljiva stvar. Da gotovo osam godina se tražio zakup, a dva su tendera propala, javio se neko ko  ima interes samo zbog Luštice development i sada ta Mamula koja svakako propada i koja se ne može valorizovati, zadržava u istom stanju, potpunog urušenja- rekao je Vujanović.

Odgovarajući na pitanje novinara „šta će sada biti sa investitorima, Kraljičina plaza, Mamula i da li postoji rezervni plan“  Vujanović je rekao da „misli da je rezervni plan da se svakako ponovo razmotri, što se tiče Mamule i Kraljičine plaže na Miločeru“.

- Dubovica je očigledno završena priča. Treba se izvinjavati Arapima za ovo što se uradilo i ja ću vjerovatno, budući očekujem da ću imati posjetu Emiratima, to izvinjenje uputiti. Ja sam primao Prestolonaslednika i pitao ga zašto nije posjetio Kraljičinu plažu u Dubovici, On mi je rekao, posjetit ću je kad se završi. Očigledno je predosjećao što će se završiti. I nikada je neće posjetiti. A mi pokazujemo da smo prema jednoj grupi koja je svjetski vrijedna se ponašali svjetski neozbiljno. Dakle ne vjerujem da bi ijedna država se na taj način odnijela prema jednoj takvoj investiciji. I pokazali smo ono što sam rekao, da sistem vlasti ne funkcioniše. Da se kao država ne ponašamo odgovorno i da smo tu veliku investiciju izgubili – rekao je Vujanvoić.

On je kazao da se ne nada da će se naći načina za Kraljičinu plažu u Miločeru da se to ponovo razmotri.

- Takođe i za Mamulu naći načina da se razmotri da ta tvrđava ne nastavi da propada i da se jedan kulturno istorijski prostor turistički valorizuje. Ne mogu da razumijem to. Moram reći, vjerovatno zato što sam o tim procesima imao intezivno interesovanje, negdje ih i podsticao i ohrabrivao. Što sam pravnik po struci. Ne mogu da shvatim kada se nešto dogovori i potpiše onda se razvrgne na jedan način koji je vrlo čudan i neshvatljiv. Te su ugovore takođe radili pravnici , a ne agronomi i veterinari, i mislim da je prosto nevjerovatno da se na Skupštini oni pravno urušavaju, a da se država stravično kompromituje i da postajemo jedna država koja se prepoznaje u region po tome, da izigrava svoje partnere sa kojima je potpisala ugovor – rekaoje Vujanović.

Portal Analitika