Crna hronika

Projekat „Loan“: Krivična prijava protiv osumnjičenog za zelenaštvo

Službenici Uprave policije policije su, u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Berane, a u koordinaciji i po nalogu Tužilaštva, u okviru obavještajnog projekta „Loan“ u kojem Sektor kriminalističke policije vrši istraživanje prema više lica i grupacija za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo, realizovali četvrtu policijsku akciju, po nazivom „Koko“ u kojoj su Osnovnom državnom tužiocu u Beranama podnijeli krivičnu prijavu protiv Ž.M. (52) iz Berana, navodi se u saopšetnju.
Projekat „Loan“: Krivična prijava protiv osumnjičenog za zelenaštvo
Portal AnalitikaIzvor

Tužilačko – policijske aktivnosti, sprovedene u okviru akcije „Koko“ po nalogu nadležnog tužioca, ukazuju na sumnju da je Ž.M. počinio krivično djelo zelenaštvo, na štetu D.B. iz Podgorice, tako što je tokom 2012. godine iskoristio teške prilike i nuždu oštećenog kojem je pozajmio novčani iznos od 50.000 eura, ugovarajući pritom nesrazmjernu imovinsku korist – tzv. zelenašku kamatu. 

- Oštećeni D.B. je, kako se sumnja, osumnjičenom Ž.M. u više navrata vraćao novac u ukupnom iznosu od 95.000 eura, od čega 50.000 eura tzv. glavnice i oko 45.000 eura na ime nesrazmjerne – zelenaške kamate. Policijski službenici su, shodno nalogu tužioca a po pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Beranama, izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi Ž.M, tokom kojeg je pronađen i izuzet određeni spis koji se može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela – navodi se u saopštenju.

Krivična prijava protiv Ž.M. je, shodno nalogu nadležnog tužioca, tom tužiocu dostavljena danas u redovnom postupku. Akcija „Koko“ je, kako se navodi, četvrta akcija koju su policijski službenici, u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, do sada realizovali u okviru obavještajnog projekta „Loan“.

- Naime, službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u sadejstvu sa službenicima CB Budva, a u koordinaciji i po nalogu Tužilaštva, prije nekoliko dana realizovali treću policijsku akciju, po nazivom „Depozit“, u kojoj su podnijeli krivičnu prijavu protiv N.P. (54) iz Bara. Sumnja se da je N.P. počinio krivično djelo zelenaštvo na štetu Ž.Z. iz Budve, iskoristivši njegove teške prilike, tako što mu je dao na pozajmicu novčani iznos od 10.000 eura uz tzv. zelenašku kamatu od 7%, što ukupno iznosi 12.100 eura, a za davanje ove pozajmice tražio je od oštećenog zaključivanje fiktivnog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti na što je oštećeni pristao. Osumnjičeni N.P. je, kako se sumnja, potom odbio da prihvati od oštećenog povraćaj 12.100 eura i to prije ugovorenog roka, već je kod Uprave za nekretnine – PJ Budva pokrenuo postupak uknjižbe i na kraju na njegovo ime uknjižio nepokretnosti koje su bile predmet ugovora – katastarske parcele, iako je znao da je vrijednost tih parcela višestruko veća od pozajmljenog novčanog iznosa sa kamatama – navodi se u saopštenju. 

Prethodno su, krajem prošlog mjeseca, službenici ovog Odsjeka, u sadejstvu sa službenicima CB Podgorica, a u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, realizovali policijsku akciju pod nazivom „Green five“, u kojoj su lišili slobode M.R. (29) iz Podgorice. Tužilačko – policijske aktivnosti, sprovedene u okviru akcije „Green five“ po nalogu nadležnog tužioca, ukazuju na sumnju da je M.R, u periodu od marta prošle godine do dana lišenja slobode, iskoristio teško imovno stanje sugrađanina Z.R, kojem je dao pozajmicu u iznosu od 35.000 eura, uz obavezu plaćanja tzv. zelenaške kamate od 5%, koja kamata je na mjesečnom nivou iznosila 1.750 eura. Naplatu ovog dugovanja su, kako se sumnja, pratile prijetnje i zahtjev za stavljanje hipoteke na stan oštećenog Z.R. Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden ZODT u Podgorici.

- Osim toga, službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u sadejstvu sa CB Bijelo Polje i postupajući po nalogu Tužilaštva, 12. juna ove godine, u okviru akcije „Tornado“, takođe sprovedene u sklopu obavještajnog projekta „Loan“, lišili slobode I.K, starog 69 godina iz Bijelog Polja, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo. On je uz krivičnu prijavu istog dana priveden nadležnom tužiocu. I.K. se sumnjiči da je tokom 2013. i 2014. godine oštećenim licima, od kojih je do sada identifikovano 13, čiju je tešku materijalnu situaciju koristio, davao novac na tzv. zelenašku kamatu, te da je samo u tri slučaja na taj način plasirao preko 70.000 eura novca – stoji u saopštenju.   

Tužilačko – policijske aktivnosti u okviru obavještajnog projekta „Loan“ na identifikovanju i procesuiranju lica za krivično djelo zelenaštvo se nastavljaju.    

 

Portal Analitika