Region

Ljubivoje Tadić: Minut me dijelio od ponora

Glumac prvi put o nesreći koja je potresla srpsku javnost: Samo je trenutak nedostajao da moja sestra bude spasena, ali isto toliko i da ja izgorim.
Ljubivoje Tadić: Minut me dijelio od ponora
Portal AnalitikaIzvor

Oporavljam se, bolje mi je. Trenutno sam na kućnom liječenju, u bolnicu idem samo na previjanja. Mama je još tamo, sada je dobro, ali zbog godina i težine povreda, ostaće još neko vrijeme - smirenim glasom, iskreno obradovan našim pozivom i interesovanjem, kaže na početku razgovora Ljubivoje Tadić.

Radost je, naravno, obostrana, jer je danima srpska javnost iskreno brinula za zdravstveno stanje poznatog glumca, prvaka Drame nacionalnog teatra i bivšeg upravnika kuće. Tragedija koja se polovinom jula desila u njegovom stanu u Ulici Koče Kapetana na Vračaru, u kome je smrtno stradala njegova sestra Maja, a on i majka Mirjana spaseni s ozbiljnim povredama - nije silazila s naslovnih stranica beogradskih novina. Vijest da je vatrena stihija izbila zbog upaljene sveće (budući da je porodica uglednog umjetnika živjela bez struje), dodatno je potresla ovdašnju javnost postavljajući, naknadno, mnoga pitanja i preispitivanja...

Kako je kroz ovu golgotu prošao sam Ljubivoje Tadić, saznajemo u ekskluzivnoj priči za "Večernje novosti". Nije još imao priliku da čita mnogobrojne tekstove koji su izlazili u prethodnom periodu, ali su mu kolege prenijele da je naš list izvještavao o ovom događaju izuzetno korektno, pa je to još jedan od razloga što se prvi put oglašava upravo na stranicama "Novosti":

- Pored opekotina, najveći problem su mi zadavale respiratorne smetnje. Na sreću, imam jako srce. Sarađivao sam sa ljekarima, čak i kad nisam znao gdje se nalazim. Imam još bolove, lice i kosa su mi revitalizovani, a opekotine previjam samo na rukama. Moram da kažem da su ljekari, na čelu sa Biljanom Ćeklić, načelnicom Klinike za opekotine i rekonstruktivnu hirurgiju, bili genijalni! Ceo tim se veoma pažljivo i predano starao o meni. Ni za mamu se ne brinem, u najboljim je rukama. Naši ljekari su istinski posvećenici. Desna strana lica i uho su mi bili zahvaćeni plamenom, ali su bez operacije uspjeli tretmanom da saniraju povrede. Stabilizovalo se i disanje, sada je najvažnije da se klonim sunca... Izrazio bih veliku zahvalnost mom Narodnom pozorištu, Skupštini grada, Ministarstvu kulture, svim kolegama i prijateljima. Posebno hvala vatrogascima i Hitnoj pomoći, stigli su veoma brzo.

Na konstataciju da odavno nečija nevolja nije izazvala toliku pažnju, brigu i nedvosmislenu podršku, Ljubivoje Tadić kaže:

- Znao sam da sam voljen, ali ne baš ovoliko. Hvala svima, od običnog svijeta, do udruženja dramskih umjetnika i književnika, Voje Brajovića i Radomira Andrića... Svi su se ponijeli humano i ljudski. Ovo je situacija koja nije mogla da se predvidi, šok je bio strašan. Još ne mogu da rekonstruišem sve ono što se dešavalo nekoliko dana prije i nekoliko dana posle nesreće. Da sklopim kockice. Znao sam samo da tog jutra imam neku važnu obavezu. Kasnije sam saznao da je sa profesorom i književnikom Dušanom Đakovićem trebalo da radim govorne djelove za program u Sava centru 5. avgusta, povodom obilježavanja godišnjice "Oluje". Nažalost, ove godine neću moći.

A "oluja" je, nenadano, protutnjala i njegovim životom. Sanja li te dramatične trenutke?

- Ne. I inače, veoma sam malo spavao u posljednje tri nedjelje. U početku sam imao halucinacije, dezorijentisanost, uznemirenost. Ljekari su mi rekli da je sve to normalno u ovakvim situacijama. Nisam gubio svijest, ali posljednje čega se jasno sjećam bile su riječi vatrogasaca: "Našli smo ih".Nastojao sam da spasem sestru, zgrabio sam ćebe da je uvijem i pokušam da izvučem. To ćebe me je spaslo, inače bih imao mnogo teže opekotine. Kad se ovako nešto desi, shvatiš da u životu nekada protraćiš vreme, a nekad ti fali samo neki minut. Taj minut je nedostajao da ona bude spasena, ali i da ja izgorim potpuno... Uradio sam sve što je bilo u mojoj moći. Nažalost, nisam uspio. Trčao sam i do Rastkove sobe, da vidim da li je stigao. Na sreću, sin nije bio u stanu. Nisam znao da mi je sestra stradala. Tek kada mi je Vladimir Božović izjavio saučešće u bolnici, shvatio sam šta se desilo...

Pokušavao je u tim najtežim trenucima da poveže događaje, sklopi kockice. Sjeća se kako ga je psihijatar pitao zna li gdje je, koji je datum. Dao je tačan odgovor, ali:

- Rekao sam, moram da budem iskren i kažem vam da sam nekoliko dana potrošio pokušavajući da odgonetnem koji bi mogao da bude datum. Nisam htio da pitam nikoga od medicinskog osoblja. Ležao sam i razmišljao, rekonstruisao cio događaj od sekunde do sekunde. Sve te slike sam "isprovocirao", mučilo me je šta se i kako sve to dogodilo. (Novosti)

Portal Analitika