Abiznis

Uprava za inspekcijske poslove: 80 rješenja o zabrani rada za sedam dana

Uprava za inspekcijske poslove je u periodu od od 23. jula do 30. jula izvršila ukupno 1375 kontrola, u kojima je utvrđeno 713 nepravilnosti. Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti subjektima nadzora je u 280 slučajeva izrečena mjera ukazivanja, u 214 slučajeva je donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti, a u 80 slučajeva donijeto je rješenje o zabrani rada.
Uprava za inspekcijske poslove: 80 rješenja o zabrani rada za sedam dana
Portal AnalitikaIzvor

I u ovom izvještajnom periodu, inspekcijski nadzor se sprovodio u skladu dinamičkim planom aktivnosti Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone, zaključcima sa redovnog sastanka Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone i po prijavama.

Prilikom vršenja inspekcijskog pregleda, inspekcije su dužne da obezbijede potpunu primjenu propisa iz oblasti za koju su zadužene, u uslovima povećanog prisustva poslovnih subjekata i potrošača, a samim tim i povećanog obima prometa roba i usluga, zapošljavanja u toku trajanja sezone, uz istovremeno suzbijanje sive ekonomije.

U prethodnom periodu aktivnosti su bile usmjerene na nadzor objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra (pultovi, punktovi, tezge, ljetnje bašte ugostiteljskih objekata, plažni barovi), kao i izdavanje fiskalnih računa, utvrđivanje porijekla robe, zapošljavanje i dr, na nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta, kao i na nadzor pružanja usluga raftinga na Tari.

U pomenutom periodu Uprava za inspekcijske posove sprovodila je zajedničke aktivnosti sa Komunalnom policijom i Upravom policije.

Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosille na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, neizdavanje računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga, sanitarno-higijenske nedostatke u većim objektima, kao i neposjedovanje sanitarnih knjižica subjekata u poslovanju sa hranom, robu sa isteklim rokom trajanja i postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja – rješenja izdatih od strane Javnog preduzeća „Morsko dobro“.

U narednom periodu inspekcijski nadzor će biti usmjeren na šetališta u cilju suzbijanja pojave sive ekonomije. Kontrolisaće se pripremanje i usluživanje hrane u privremenim ugostiteljskim objektima, trgovinski objekti, plaže i plažni  barovi.

Portal Analitika