Region

Croatia Airlines: Gubitak porastao na 97,5 miliona kuna u pola godine

U prvom polugodištu 2015. godine broj ukupno prevezenih putnika Croatia Airlinesa je na nivou istog razdoblja 2014. godine. Broj putnika u domaćem redovnom saobra'aju manji je za 3 posto, a u međunarodnom veći je za 1 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.
Croatia Airlines: Gubitak porastao na 97,5 miliona kuna u pola godine
Portal AnalitikaIzvor

Na kraju posmatranog razdoblja, ostvaren je operativni gubitak u visini od 98,7 miliona kuna (oko 16 miliona eura), a uključivanjem finansijskih troškova krajnji gubitak iznosi 97,5 miliona kuna. U istom lanjskom razdoblju gubitak je iznosio 37,7 milionana kuna.

Operativni prihodi manji su za 7 posto prvenstveno zbog nižeg ostvarenja ostalih prihoda. Putnički prihodi ostvarili su pad od 3 posto, dok je broj putnika na nivou ostvarenja u istom razdoblju 2014. godine. Prihodi od prevoza tereta manji su u odnosu na isto razdoblje 2014. godine za 3 posto. Ostali prihodi manji su za 24 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, prvenstveno zbog manjih prihoda od prodaje dugotrajne imovine, prihoda od tehnike te manjih prihoda od PSO naknada za održavanje domaćeg linijskog vaydšnog prevoza.(SEEbiz)

Portal Analitika