Politika

VUČELIĆ: Loš javni prevoz veliki problem građana Podgorice

Vlast u Glavnom gradu, uprkos predibornim obećanjima, nije napravila pomak kada je u pitanju osavremenjivanje gradskog i prigradskog prevoza, ocijenjeno je iz Demosa.
VUČELIĆ: Loš javni prevoz veliki problem građana Podgorice
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odbornica Demosa u Skupštini Glavnog grada, Maja Vučelić, saopštila je da je izuzetno loš javni prevoz jedan od velikih problema građana Podgorice.

„Uprkos predizbornom obećanju, lokalna vlast nije napravila nikakav pomak kada je u pitanju osavremenjivanje gradskog i prigradskog prevoza. Iako su tokom izborne kampanje ponavljali da su „građani na prvom mjestu“, očigledno je da ne postoji volja da se nešto preduzme kako bi se gradski i prigradski prevoz učinio pristojnijim i efikasnijim“, navela je ona.

Prema riječima Vučelić, teško je naći opravdanje za to što su, u glavnom gradu države koja se diči svojim pomacima na putu ka Evropskoj uniji, autobusi stari 35 godina, sa iscijepanim i prljavim sjedištima.

„Po ljetnjim vrućinama, kada temperatura prelazi 40 stepeni, putnici se voze autobusima bez klimatizacije. Zato su vrata od autobusa otvorena, što donosi dodatnu opasnost po putnike. Kad je vrijeme loše, autobusi prokišnjavaju. Ne postoji pristupačnost za osobe sa invaliditetom, niti se o tome razmišlja“, rekla je ona.

Kvalitet vozila, navela je Vučelić, nije jedini problem, već je gotovo svaki segment javnog prevoza neophodno poboljšati, a neke sasvim izmijeniti. „Tako je i sa autobuskim linijama. Za neke djelove grada, kao što su Piperi i Dahna, linije ne postoje. Lokalni prevoz ne samo da ne prati razvoj grada, nego je preepušten propadanju“.

Prema njenim riječima, iz Glavnog grada su u martu 2011. naručili izradu Studije dugoročnog javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u gradu Podgorica od firme „Omega Consult“ iz Ljubljane.

"Namjera studije, koja je plaćena 150 hiljada EUR, navodno je bila da se unaprijedi javni prevoz u Podgorici, kako bi se približio nivou prevoza u evropskim gradovima i uskladio sa strandardima Evropske unije“, saopštila je Vučelić.

Studijom se, kaže ona, predlažu značajne izmjene: stvaranje novih linija, poboljšanje voznog parka, uvođenje elektronske karte.

„Međutim, iz Glavnog grada je saopšteno da se studija ne može primijeniti. Rezultat je, dakle, da je prevoz sve gori i gori, a 150 hiljada EUR potrošeno je ni za šta. Umjesto da neko zbog toga snosi posljedice, iz godine u godinu se ponavlja kako Glavni grad planira poboljšati javni gradski prevoz“, kaže se u saopštenju Vučelić.

Nažalost, dodaje ona, to je samo jedan od brojnih primjera sa kakvom neodgovornošću se lokalna vlast odnosi prema građanima, i kolika je razlika između onoga što ona javno govori i onoga što radi.

„Nedavno je iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj najavljeno da će se raditi nova studija. Vrijeme je da se građanima Podgorice obezbijedi javni prevoz kakav zaslužuju i kakav bi u 21. vijeku trebalo da bude normalan“, poručila je Vučelić.

Portal Analitika