Abiznis

Malion Tobacco Trade i Tennex zainteresovani za NDKP

Konzorcijum kojeg čine Malion Tobacco Trade i Tennex s.r.o. dostavio je pismo o namjeri kojim Vladu obavještava da je zainteresovan za privatizaciju Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP).
Malion Tobacco Trade i Tennex zainteresovani za NDKP
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor Duvanskog kombinata (DKP), Slavoljub Vukašinović rekao je Danu da je pismo namjera dostavljeno Savjetu za privatizaciju prošlog ponedjeljka.

Malion Tobacco Trade je makedonska firma, dok je Tennex makedonsko-poljsko-slovački knzorcijum koji je, kako je navedeno u pismu namjera, u koji je Dan imao uvid, podržan od više marketa, među kojima je Bedronka.

Radi se o ponovljenom pismu namjera, jer ga je konzorcijum dostavljao i krajem aprila dok su još trajali pregovori sa jedinim ponuđačem na tenderu za dokapitalizaciju NDKP, mojkovačkom kompanijom Montenegro duvan komerc.

U pismu namjera navedeno je da je kompanija zainteresovana da gradi novu proizvodnu halu, na mjestu koje je za to opredijeljeno, odnosno na placu n Tuškom putu, koji predstavlja ulog Glavnog grada. Montenegro duvan komerc tražio je da se fabrika gradi u Spužu na njihovom placu, čime bi Glavni grad izašao iz vlasništva u NDKP.

U pismu je navedeno da su u konzorcijumu spremni da premjeste proizvodnu opremu u novu halu u roku od godinu, kao i da ulože garanciju od milion EUR za izgradnju nove fabrike i izmještanje postojeće, a novac bi im bio vraćen nakon izmještanja proizvodnje. Konzorcijum je spreman da zaposli 70 radnika u etapama, kao i da uloži 100 hiljada EUR u, kako u rekli, osvježavanje postojeće opreme kao i još pola miliona u remont, tokom procesa izmještanja fabrike.

„Nakon preseljenja i puštanja u rad, slijedio bi novi investicioni plan u skladu sa tržišnim tendencijama“, navedeno je u pismu namjera u kojem se dodaje da je planirano i pravljenje ugovore o otkupu sa proizvođačima duvana u Crnoj Gori, u skladu sa potrebama proizvodnje.

Izvor: Dan, MINA; foto: rtcg.me

Portal Analitika