Politika

Drobnič pitao opoziciju je li Krivokapić prihvatljiv kao lider

Ideja prekomponovanja političke scene - na način što bi Ranko Krivokapić nakon razlaza sa Đukanovićem postao lider poželjne opozicije - odavno egzistira u određenim krugovima diplomatskog kora u Podgorici, kaže Milan Knežević iz DF-a
Drobnič pitao opoziciju je li Krivokapić prihvatljiv kao lider
Portal AnalitikaIzvor

- Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič raspitivao se tokom sastanaka u junu sa dijelom lidera Demokratskog fronta o prekompoziciji političke scene u Crnoj Gori i mogućnosti da lider SDP-a Ranko Krivokapić, nakon razlaza sa DPS-om, postane lider opozicije, saznaje Pobjeda. Političkim angažovanjem predstavnika Evropske komisije bavio se i slovenački list Delo u svom jučerašnjem izdanju objavljujući informaciju da se Mitja Drobnič našao na udaru tabloida biskih vlastima zbog svoje podrške opoziciji.

U tekstu pod nazivom ,,Šef Delegacije EU na udaru tabloida“ autora Roka Kajzera navodi se da se Drobnič našao ,,na udaru tabloida bliskih vlastima zbog svog javnog političkog djelovanja“.

List tvrdi i da je crnogorski premijer Milo Đukanović zbog takvog angažmana Drobniča zatražio čak i njegovu smjenu, ali da je to odbijeno od strane zvaničnika u Briselu.

- Po našim informacijama, medijski udari na Drobniča su posljedica javne naklonjenosti dijelu opozicije, što je izazvalo nezadovoljstvo slovenačkog ministarstva vanjskih poslova kao i Drobničevih šefova u EU - navodi se u tekstu slovenačkog Dela.

Odgovoran samo EU

U izjavi za Delo, Mitja Drobnič je odbacio takve pritužbe, navodeći da kao šef Delegacije EU ima punu podršku Evropske komisije i evropske zajedničke spoljne službe.

- Odgovoran sam evropskim institucijama, a ne slovenačkom ministarstvu vanjskih poslova - glasio je odgovor Drobniča čime je indirektno potvrdio da je slovenački MVP nezadovoljan njegovim djelovanjem.

Iako je u izjavi za Delo tvrdio da je politički neutralan, informacije do kojih je došla Pobjeda idu u prilog tezi da vlasti u Podgorici dio Drobničevih aktivnosti nijesu posmatrale kao ,,prijateljsku pomoć evropskim integracijama“ već kao na pokušaj - indirektnog, ali realnog - uplitanja u odnose na crnogorskoj političkoj sceni.

 Uputi opoziciji

Svjedočanstvo o intrigantnom angažmanu šefa Delegacije EU u Crnoj Gori sada pristižu i - od dijela crnogorske opozicije.

Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, Drobnič je na sastanku sa dijelom lidera Demokratskog fronta, koji je održan 8. juna  u Podgorici, otvoreno upitao opozicionare da li bi za njih bio prihvatljiv Ranko Krivokapić kao lider opozicije u slučaju da dođe do razlaza vladajuće koalicije.

Sastanku, čija je ključna tema bili najavljeni protesti Demokratskog fronta, su osim Drobniča i njegovih saradnika prisustvovali i lideri Demokratske narodne partije i Demokratskog fronta Predrag Bulatović i Milan Knežević sa svojim saradnicima.

- Knežević i Bulatović su na direktan upit Drobniča iznijeli eksplicitan stav da je Krivokapić apsolutno neprihvatljiv DF-u kao lider opozicije - kazao je izvor Pobjede.

Drobniča je, kako tvrdi izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku, interesovao i stav DF-a u slučaju da DPS eventualni raskid koalicije pokuša da kompenzira saradnjom sa Socijalističkom narodnom partijom.

- Od Kneževića i Bulatovića je dobio isti odgovor. Potencijalna koalicija DPS i SNP-a, kao ad hoc zamjena za SDP, loše bi uticala na demokratizaciju Crne Gore i ne bi bila blagonaklono posmatrana od Demokratskog fronta kao najjačeg parlamentarnog opozicionog subjekta.

Diplomatski kor

U izjavi za Pobjedu predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević nije ni potvrdio ni demantovao informacije o detaljima sastanka sa Drobničem, koji je održan 8. juna u Podgorici, navodeći da je u pitanju zatvoreni sastanak sa međunarodnim predstavnicima čiji sadržaj ne bi komentarisao.

Lider DNP-a ipak ne krije da u dijelu diplomatskog kora u Podgorici postoji snažna ideja o prekomponovanju opozicione scene, ali i o mogućnosti da se u dogledno vrijeme Krivokapić pozicionira kao vođa bloka koji će biti suprotstavljen Đukanoviću.

- Ideja prekomponovanja političke scene na način što bi Ranko Krivokapić nakon razlaza sa Đukanovićem postao lider poželjne opozicije odavno egzistira u određenim krugovima diplomatskog kora u Podgorici. I na formalnim i na neformalnim sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice kao predsjednik DNP-a sam jasno saopštio stav da je taj koncept za mene neprihvatljiv i da je Ranko Krivokapić nakon izbora u Podgorici potrošio sve kredite - kazao je Knežević.

Lider DNP-a kaže da Krivokapić za tešku ekonomsku situaciju u državi ne snosi manju odgovornost od premijera Đukanovića i da je i to kazao predstavnicima međunarodne zajednice.

- Bio sam eksplicitan u stavu da Krivokapić ne snosi ništa manju odgovornost od Đukanovića u procesu socio-ekonomske devastacije Crne Gore i da bi eventualno prihvatanje Krivokapića za lidera i partnera opozicije bio završni čin političkog samoubistva - zaključio je Knežević.

 Bez odgovora

Pobjeda je uputila pitanja šefu Delegacije EU Mitji Drobniču u vezi saznanja o njegovoj komunikaciji sa liderima opozicije, ali do zaključenja ovog broja nijesmo dobili odgovore ambasadora EU.

Interesantno je napomenuti da nedavno Drobničevo ,,blagonaklono raspitivanje“ za mogućnost da Krivokapić postane lider opozicije nije prvi politički gaf slovenačkog diplomate.

Tako je tokom 2013. godine Drobnič izjavio da je nepromijenjena vlast u trajanju od 20 godina jedan od ključnih problema Crne Gore, da bi kasnije rekao kako je izjava tumačena ,,istrguto iz konteksta“.  Potom je u jeku kampanje za lokalne izbore prošle godine šef Delegacije EU u Crnoj Gori ,,zabio prst u oko“ zvaničnoj Podgorici tvrdnjom da Crna Gora nije bila obavezna da se priključi sankcijama protiv Rusije. Taj stav Drobniča je od premijera Đukanovića okarakterisan ,,kao miješanje u izborni proces“.

Drobnič se i nije pojavio na prijemu koji je prošle godine Đukanović organizovao povodom Dana nezavisnosti, što je takođe tumačeno kao javan politički stav šefa Delegacije EU u Crnoj Gori. 

Portal Analitika