Sci/Tech

Era kiborga je počela: Umjesto ključa koristite čip!

Za oko 40 američkih dolara možete da se pretvorite u kiborga! Barem djelimično. Biohakerska kompanija "Dangerous Things" pojednostavila je proces „hakovanja čovjekovog tijela“ i sada svako može da ugradi čip u svoje tijelo...
Era kiborga je počela: Umjesto ključa koristite čip!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Posljednje dvije godine Amal Grafstra, osnivač i predsjednik kompanije "Dangerous Things" (Opasne stvari) iz Sijetla, prodao je mnoge usadive čipove s kojima ljudi „unaprjeđuju“ svoje tijelo.

Za sada, ovi uređaji djeluju prvenstveno kao identifikatori koji omogućavaju ljudima da ih koriste kao zamjenu za ključeve i lozinke.

Na primjer, Grafstra ima pojedan čip u svakoj ruci, pa je gotovo potpuno prestao da koristi ključeve i lozinke. Njegovi čipovi omogućuju mu da zaključava i otključava vrata, prijavi se na svoje računare i uloguje na društvene mreže. On čak može da pokrene svoj motor i auto bez ključa.

„Uskoro bi implantati mogli da budu povezani sa računima u bankama kako bi bile moguće transakcije“, objasnio je Grafstra.

Cijene proizvoda su u rasponu od 39 dolara za osnovne čipove, do 99 dolara za paket koji sadrži sve potrebno da sami ugradite čip u roku od nekoliko minuta.

Iako s implantatima dolaze priručnici kako da sami usadite uređaj, Grafstra ipak ne preporučuje da sami obavljate postupak.

Mnogi zaziru od same pomisli na čipovanje, ali osnivač firme "Dangerous Things" tvrdi da to nije toliko neprirodno koliko se čini na prvi pogled.

„Nekada smo koristili kamenje i štapove kao alate. To nije ništa novo i ovo je samo prirodan napredak. Sada stavljamo alate u svoje tijelo“, objasnio je Grafstra.

Njegova kompanija, koja je otvorena prije dvije godine, do sada je prodala hiljade čipova.

Rts.rs 

Portal Analitika