Muzika

Koncert Autogenog treninga i Zoon politikona na terasi KIC-a

Zajednički koncert grupe Autogeni trening i sastava Zoon politikon biće održan u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u utorak, 4. avgusta, na terasi Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, sa početkom u 21 sat.
Koncert Autogenog treninga i Zoon politikona na terasi KIC-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a od devet do 20 časova.

Autogeni Trening je bend koji je na crnogorskoj muzičkoj sceni aktivan već 15 godina. Oformljen je 2000. godine i čine ga Dino Kapetanović (vokal i gitara), Bojan Bojanić (bubnjevi) i Veljko Vučurović (bas gitara). Do sada su izdata dva albuma, a treći je u pripremi.

Prvi album “Previše” izdat je za Muzičku asocijaciju Crne Gore, a dvije godine kasnije u Sarajevu proglašen je za najbolji debi album na ex-yu prostoru. Drugi album “Na pučini živog peska” izdat je za “Long play” iz Beograda. Album je bio u vrhu top lista najboljih albuma u 2011. godini. Bend je nastupao na brojnim festivalima i u mnogim klubovima na ex-yu prostoru i šire. Do sada se kao autor muzike Autogeni trening potpisuje u četiri pozorišne predstave, od kojih je jedna za djecu i u jednom filmu. Dobitnici su i crnogorskog Oskara, od strane CKM-a, kao najperspektivniji crnogorski bend.

Zoon politikon je osnovan 2011. godine u Podgorici. Bend ima nepromijenjenu postavu od samog početka i čine je tri člana: Ilija Gajević (gitara i glas), Jovan Gajević (bas gitara i glas), Lazar Kojović (bubanj) i Danijela Despotović (vokal). Iza sebe imaju tri izdanja (sva tri nezvanična, dostupna za besplatan download): EP Čovjek pas (2012), LP Rupe u glavi (2013), EP Bas eliminator (2014).

Posljednji EP Bas eliminator snimljen je dok je basista bio odsutan iz zemlje. U tom periodu, od godinu dana, bend je funkcionisao kao duo (bas gitara  bubanj). Osim navedenih izdanja, bend je do sad snimio tri spota. Ostvario je veliki broj nastupa u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Neki od najzapaženijih bili su nastup na Jelen Demofestu u Banjaluci (prolazak u finale), Skladište festivalu u Kruščiću (takmičarskog karaktera, bend je uzeo prvu nagradu u regionalnoj konkurenciji), Royal music festu na Cetinju (takmičarskog karaktera, bend je osvojio prvo mjesto u domaćoj konkurenciji), Lake festu, Ivangrad festu, Gitarijadi u Kuli itd. Muzika koju Zoon politikon svira je mješavina različitih rok žanrova, sa čvrstim, energičnim hardcore ritmovima i gitarskim rok-bluz dionicama. Tekstovi pjesama su kratke parole, vrlo jasne i precizne ili one kojima je smisao neuhvatljiv, slobodan, šaljiv i apsurdan.

Portal Analitika