Politika

DPS Berane: Lokalna vlast vršila pritisak na uređivačku politiku RTCG

Građani Berana i cijele Crne Gore imali su ovih dana priliku da se još jednom, kroz djelovanje čelnika lokalne samouprave, suoče sa činjenicom ko su ljudi koji su u ovom trenutku na vlasti u Beranama i kakve ideje određuju i vode njihovo postupanje u vršenju vlasti u našem gradu. Naime, pritisci koji su vršeni na uredništvo emisije „Jutro iz gradova“, a vezano za realizaciju emisije iz Berana, samo su pokazali kakav je sistem po kojem funkcioniše aktuelna lokalna vlast i na kakve su postupke spremni lokalni čelnici kako bi javnosti predočili sliku „svojih“ Berana, onu - koja na njihovu žalost, nema utemeljenja u realnom svijetu, saopšteno je Portalu Analitika iz beranskog odbora DPS-a.
DPS Berane: Lokalna vlast vršila pritisak na uređivačku politiku RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjev koji su čelnici lokalne samouprave postavili pred uredništvo navedene emisije, kroz pokušaj da istu uređuju na svoj način, predstavlja javni pritisak na aktere medijske scene u Crnoj Gori.  Neprihvatljivo je postupanje predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića koji je kroz „listu“ poželjnih i nepoželjnih gostiju, u one koji ne treba da budu u emisiji, svrstao beranske intelektualce čija su imena i djela značajna kako u Crnoj Gori tako i šire u regionu. Tako je „nepoželjan“ po kriterijumima predsjednika Šćekića sugrađanin koji ima naučno i akademsko zvanje, univerzitetski profesor, autor monografija sa temom iz ove sredine, autor brojnih studija, ogleda, stručnih prikaza i recenzija, učesnik naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, akter prestižnih manifestacija iz oblasti kulture. „Nepoželjan“ je i naš sugrađanin koji je dobitnik najvećeg opštinskog priznanja – Nagrade „21. jul“, koji iza sebe ima deset knjiga poezije i koji je u nekoliko navrata bio promoter kulture Berana i Crne Gore u inostranstvu", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, iako je predsjednik Šćekić prilikom pokušaja da kreira uređivačku politiku RTCG pravio listu politički podobnih i nepodobnih gostiju, jer je očigledno bio u uvjerenju da se u emisiji „Jutro iz gradova“ predstavlja vlast, a ne grad, interesantna je činjenica da su jedini projekti koje aktuelna vlast realizuje iz oblasti kulture upravo oni koje su zatekli nakon preuzimanja vlasti od Koalicije DPS-SDP u martu prethodne godine: Diplomatska akademija „Gavro Vuković“, Polimske književne staze, časopis „Tokovi“, Likovna kolonija itd.

"Demokratska partija socijalista Berana ovim putem izražava zadovoljstvo što su građani Crne Gore, uprkos pritiscima koji su vršeni od strane čelnika lokalne samouprave, imali priliku da u emisiji „Jutro iz gradova“ upoznaju Berane kao multikulturalnu, multietničku i multivjersku sredinu, kao grad koji, kako u prošlosti tako i danas, afirmišu oni Beranci koji su svojim radom i rezultatima prepoznati na polju kulture, nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, ali i izvan njenih granica", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika