Zanimljivosti

Mitsubishi predstavio novi Pajero Sport

Nakon brojnih najava i špijunskih fotografija Mitsubishi je napokon i zvanično predstavio potpuno novi Pajero Sport koji će se na nekim tržištima zvati i Challenger.
Mitsubishi predstavio novi Pajero Sport
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Novi SUV iz Mitsibushija uz poznato ime nema mnogo zajedničkih tačaka sa prethodnim modelom. Vizuelno će se svakako isticati zahvaljujući novom rješenju prednje maske s obiljem hroma, a koju su u Mitsibushiju nazvali "dinamički štit". Uz mnogo hroma i neobičnih oblika naprijed pažnju privlače i moderno oblikovana svjetla sa atraktivno izvedenim LED dnevnim svjetlima i nisko postavljenim svjetlima za maglu.

Iz profila Pajero Sport izgleda pomalo neobično zbog naglašeno izduženog zadnjeg dijela, kako vizuelno tako i dimenzijama. Jednako neobično je i rješenje stop svjetala koja se sa bokova "spuštaju" nisko u branik. Definitvno se Pajero Sport neće svakom svidjeti na prvi pogled, ali se ne može poreći da je originalan, što potvrđuje i činjenica da su neki dizajnerski elementi preuzeti sa konceptnog modela GR-HEV koji je prikazan još 2013. godine na Sajmu automobila u Ženevi.

Unutrašnjost Pajera Sport je mnogo konvencionalnija i ustvari je u znatnoj mjeri preuzeta iz modela L200, na kojem se novi Pajero Sport i zasniva. Svakako se ističu raskošna kožom obložena sjedišta, bogata oprema i multimedijalni uređaj sa velikim ekranom na središnjoj konzoli.

Pajero Sport pogonjen je 2.4-litarskim MIVEC turbodizelom u kombinaciji s novorazvijenim 8-stepenim automatskim mjenjačem koji je posebno konstruisan za potrebe Pajera Sport. Mitsibushi još uvijek nije objavio performanse, ali u L200 pick-upu na kojem se zasniva Pajero Sport ovaj motor proizvodi 154 KS i 380 Nm i u snažnijoj verziji 181 KS i 430 Nm.

Prodaja novog Mitsubishija Pajera Sport počinje već ove jeseni, i to prije svega u Tajlandu, a ubrzo nakon toga stiže u Australiju, zemlje ASEAN asocijacije, pa i na Bliski Istok, u Afriku, Latinsku Ameriku i Rusiju, što znači da će biti dostupan ukupno u više od 90 zemalja.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika