Politika

Jušković pisao Lekiću: Vratite naš stranački novac!

Predsjednik Demokratske stranke jedinstva Nebojša Jušković obavijestio je u otvorenom pismu lidera Demosa Miodraga Lekića da je njegov član Radovan Asanović, bivši potpredsjednik DSJ-a, uradio čitav niz nedozvoljenih radnji zloupotrebljavajući službeni položaj i tešku situaciju u kojoj se iznenada našla stranka. Naime, on tvrdi da je Asanović nezakonito podizao i trošio stranački novac, što je Lekić znao. Stoga Jušković poziva Lekića da ga vrati.
Jušković pisao Lekiću: Vratite naš stranački novac!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"On je nakon smrti predsjednika dr Zorana Žižića, mimo statuta DSJ i odluke stranačkih organa, uzurpirao nadležnosti koje mu ne pripadaju i potpuno nezakonito podizao i trošio velike svote stranačkog novca, u saradnji sa još najmanje dva lica, o čemu sam uredno i sa obilnom dokumentacijom obavijestio tužilaštvo", tvrdi Jušković.

On ističe da je brutalno ukraden poslanički mandat DSJ-u i odnijet u novoosnovani Demos.

"Novoizabrani stranački organi konstatovali su, u jednom dužem trajanju, nakon što ste napustili Demokratski front i formirali svoju stranku, da su ova lica određena sredstva koja su bila namijenjena DSJ-u usmjeravala ka Vama i Demosu. Kao iskusan političar, znate da sredstva koja ste trošili nijesu vaša nego Demokratske stranke jedinstva i da ste tim sredstvima raspolagali nezakonito. Očekivao sam da odmah po izboru rukovodstva DSJ cjelokupan iznos vratite onima kojima i pripadaju i da neće postojati potrebe da Vam se obraćam", navodi se u pismu Juškovića.

On dalje tvrdi da su sredstva koja je Lekić dobijao od DSJ-a potrošena na njegovu politiku promocije NATO saveza.

"DSJ je protivnik NATO-a i jedina je parlamentarna stranka koja Crnu Goru vidi u vojnom, političkom i ekonomskom savezu sa Rusijom. Priznaćete da smo mi poslednja adresa koja će dati i jedan cent za NATO i njihove lokalne promotere među kojima, nažalost, prepoznajemo i Vas. Ovih dana mi neki moji dobro obaviješteni prijatelji u Moskvi snažno svjedoče o pozadini razbijanja opozicije u Crnoj Gori, namještenim anketama koje plaća ambasada SAD u Podgorici, i zaokretima na opozicionoj sceni po pitanju NATO-a. Za tu operaciju i same izvođače su planirana i određena sredstva koja će biti distribuirana preko pojedinih zapadnih ambasada, i procjenjuje da se da su ona duplo veća za one koji naprave zaokret po ovom pitanju, od onih koja su uplaćena organizacijama koje su od početka za NATO", kazao je Jušković.

Pošto je DSJ u veoma teškoj finansijskoj situaciji, on je pozvao Lekića da njihov novac odmah vrati jer žele da ga upotrijebe za ostvarenje programskih ciljeva.

"Kao lideri dvije opozicione stranke, koje se dijametralno razlikuju u spoljnopolitičkim prioritetima ove zemlje, ipak smo dužni da pokušamo naći zajednički jezik i riješimo problem bez sudskih potraživanja. Dobronamjerno predlažem da odustanete od sadašnje politike Demosa u odnosu na NATO i vratite se na one pozicije koje ste javno zastupali, kao ambasador SRJ u Italiji. To što ste u vrijeme mučkog napada tog ofanzivnog vojnog saveza na SRJ bili medijski snažno eksponirani kao njegov protivnik bio je osnovni razlog da Vas podržimo za predsjedničkog kandidata. Iz razgovora sa kolegama iz Nove srpske demokratije i DNP-a shvatio sam da su Vas te stranke iz istog razloga dovele i postavile na čelo DF-a, a PZP je to uradio zbog nečega drugog", kazao je Jušković.

On podsjeća da je dolazak Lekića na čelo DF-a naročito snažno podržao pokojni dr Zoran Žižić.

"To je onaj predsjednik Vlade koji nije pristao da Vas zamijeni kao ambasadora u Italiji samo zbog Vašeg nekadašnjeg odnosa prema NATO-u, iako je to od njega traženo od strane protivnika starog režima u Beogradu. Takođe bih Vas zamolio da u kampanji podrške NATO-u zabranite bar Radovanu Asanoviću da se građanima obraća na ruskom, jer je u prošloj kampanji na tom jeziku pozivao građane da budu protiv. Pošteno bi bilo da to radi na novocrnogorskom, jer je to jezik na kojem se najlakše mijenjaju temeljna nacionalna, jezička i druga opredjeljenja crnogorskih političara", kazao je Jušković.

Portal Analitika