Kultura

KOTORART: Mladi virtuozi na XIV Don Brankovim danima muzike

Dvojica mladih virtuoza - pijanista Albert Mamrijev i violinista Nemanja Radulović - prirediće koncerte u okviru XIV Don Brankovih dana muzike na VII KotorArtu.
KOTORART: Mladi virtuozi na XIV Don Brankovim danima muzike
Portal AnalitikaIzvor

U pratnji Festivalskog orkestra KotorArta, kojim diriguje švajcarski dirigent Klod Vijare,

Mamrijev će nastupiti na Pjaci od kina od 21 čas.

Na repertoaru su koncertantna djela "Kletva" za klavir i gudački orkestar Franca Lista, izbor iz ciklusa "Godišnja doba" Petra Iljiča Čajkovskog, dok će orkestar još interpretirati djela Žak-Luka Darbelea i poznatu "Serenadu" Antonjina Dvoržaka.

Publiku na KotorArtu sjutra očekuje još jedan koncert u okviru Don Brankovih dana muzike. Naime, poznati srpski violinista, ekskluzivni izvođač izdavačke kuće Dojče gramofon, Nemanja Radulović nastupiće s francuskom pijanistkinjom Lor Favr-Kan u Crkvi Svetog Duha od 21 sat. Oni će izvesti kapitalna djela violinske literature: "Sonatu za violinu i klavir u c-molu" br. 3, op. 45 Edvarda Griga, "Sonatu u A-duru" Sezara Franka, kao i kompozicije Ernesta Bloha i Šarla Ogista de Berija.

Radulović je studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Sarlandskoj visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu (Njemačka), i na čuvenom Pariškom konzervatorijumu. Kao solista nastupa s vodećim svjetskim orkestrima u najpoznatijim dvoranama, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, sala Berlinske filharmonije, Plejel u Parizu, Santori u Tokiju, Pozorište "Kolon" u Buenos Ajresu. Osnivač je i vodeći član ansambla Đavolji triler, poznatog po briljantnim nastupima i virtuozitetu, kao i ansambla Double Sens s kojim je snimio CD "5 Seasons" s djelima Vivaldija i Sedlara. Dobitnik je francuske nagrade za otkriće godine (2005), Oktobarske nagrade Beograda, počasni je doktor Univerziteta umetnosti u Nišu, a prošle godine postao je ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće Dojče gramofon. Svira na violini Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1765. godine, koja je u vlasništvu fondacije Fritz-Behrens Stiftung iz Hanovera.

Foto: rtv.rs

Portal Analitika