Politika

Osnovan Crnogorski pokret: Sačuvati državu, kulturu, tradiciju i običaje

U Podogrici je danas održana Osnivačka sjednica Crnogorskog pokreta, nestranačke organizacije koja će, prema riječima njenih osnivača, zastupati i braniti interese crnogorskog naroda i nezavisne države Crne Gore.
Osnovan Crnogorski pokret: Sačuvati državu, kulturu, tradiciju i običaje
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), ali i jedan od osnivača Crnogorskog porketaStevo Vučinić, rekao je da je osnivanje pokreta iznuđeno postojećim tendencijama u crnogorskom društvu i marginalizovanjem interesa većinskog naroda u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, Crnogorski pokret će se aktivno baviti političkim životom u zemlji, a djelovaće organizacijom protesta, tribina, okruglih stolova i potpisivanjem peticija o važnim pitanjima za budućnost Crne Gore.

Prvi zadatak Crnogorskog pokreta biće izrada manifesta, kojim prema riječima Vučinića, treba da se definišu ciljevi za koje će se pokret zalagati.

„Očekujemo da se u pripremi i pisanju ovog značajnog dokumenta, koji će definisati magistralne pravce djelovanja, uključe i kulturni radnici i intelektualci. To nam je obaveza prema generaciji koja treba da nastavi borbu za našu Crnu Goru: zasnovanu na antifašističkim vrijednostima, kao društvo socijalne pravde, članicu EU i NATO-a“, naglasio je on.

Crnogorski pokret će, kako je istakao, zahtijevati reformu školskog obrazovanja, jer je nacionalna politika decenijama bila, kako je rekao, žrtva kompleksa i falsifikovanja u pokušaju da promijeni nacionalni identitet i biće crnogorskog naroda. Pokret će se truditi da se spriječi medijska kolonizacija programima iz inostranstva, ali će se i angažovati da državni mediji posvete pažnju edukaciji građana bavljenjem identitetskim pitanjima kroz kvalitetnu naučnu prezentaciju svih aspekata identiteta. Pokret će takođe raditi na formiranju lobija koji će se boriti protiv grupa koje napadaju Crnu Goru u svijetu, prije svega u SAD-u. Crnogorski pokret se, napominje Vučinić, nedvosmisleno zalaže za rješavanje statusa CPC kao domicilne crkve u zemlji i povraćaj sakralne imovine u državno vlasništvo.

„Naša je obaveza da sačuvamo našu državu, kulturu, tradiciju i običaje i ostavimo ih potomcima kao svetinje koje treba da čuvaju i sačuvaju. Obavezni smo, kako prema Crnogorcima pravoslavne vjere, tako i prema 13.000 sunarodnika islamske i 5.600 katoličke vjere. Zato državu, jezik, Crnogorsku crkvu, Arčibiskupiju barsku, povijest, ali i cjelokupno pokretno i nepokretno kulturno nasljeđe, držimo vrijednostima kojih nećemo da se odreknemo ili promijenimo. Jer ne želimo, ne možemo i ne smijemo da dozvolimo da kao narod i država budemo poništeni“, podvukao je Vučinić.

Jedan od osnivača Crnogorskog pokreta, Slobodan Jovanović, kazao je da će jedini protivnici pokreta biti oni koji žele svojim partikularnim interesima da ugroze pravo Crnogoraca na svoju državu, i oni koji žele da ostvare svoje nacionalne projekte ugrožavajući interes crnogorskog naroda, multikulturalni sklad u Crnoj Gori i građanski mir.

Član pokreta, Savić Rašović, koji inače živi i radi u Bostonu, kazao je da se u Vašingtonu svaki dan plaćaju organizacije koje rade protiv naše zemlje, ali da će se pokret truditi da anulira njihove efekte.

Rašović se osvrnuo i na zastupljenost Crne Gore na Internetu, rekavši da u digitalnom svijetu nema crnogorskog jezika, crnogorske biblioteke u Vašingtonu i Vikipedije na crnogorskom.

„Mi ćemo povući poteze koji će, nadamo se, omogućiti da Crnogorac odlaskom u svijet ne mora više da objašnjava da priča crnogorskim jezikom i da ima svoju kulturu, već će to biti i na Guglu, Vikipediji i u Berkman centru. Više ne moramo biti jedina zemlja iz bivše Jugoslavije koja nema svoje „ja“ na Internetu“, poručio je Rašović.

Iz pokreta su kazali da će o osnivačima naknadno objaviti informacije, te da će sve aktivnosti pokreta biti dostupne na novootvorenom portalu patrija.me.

Portal Analitika