Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Zanimljivosti

Kantarionovo ulje za sunčanje: DA ili NE

Iako je blagotvorno u liječenju opekotina, nikako ga ne treba nanositi prije izlaganja sunčevim zracima. Preporučuje se da prije odlaska na plažu pojedete 20 grama crne čokolade, pijete sok od crvene narandže, grickate soju, jedete zelenu salatu...
Kantarionovo ulje za sunčanje: DA ili NE
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ljudi svijetle puti više nisu jedini koji tokom ljeta imaju problema s kožom i lako dobijaju opekotine od sunca. Na meti jakih UV zraka sada se nalaze svi tipovi kože, a osim povećanog rizika od premalignih i malignih bolesti, pretjerano izlaganje suncu dovodi i do prijevremenog starenja, boranja kože, kao i prerane katarakte.

Da bismo njegovali kožu na pravilan način, prvi korak je zdrava ishrana, a zatim i biljne obloge i kreme koje možete napraviti u kućnoj radinosti. "U ovom periodu od namirnica bi trebalo izbjegavati celer, ne izlagati se suncu ako se piju antibiotici tetraciklini, niti koristiti parfeme i etarska ulja ako planiramo odlazak na plažu, bazen ili neko drugo kupalište na otvorenom.

„Preporučuje se unos oko 20 grama crne čokolade pola sata prije izlaska na sunce, konzumiranje brokolija i paradajz-paste, soka od crvene narandže, grickanje soje, kao i unos zelene salate", kaže prim. dr Gorana Isailović, dermatolog.

Ako zbog sunčanja nastanu tegobe poput crvenila, plikova na koži, svraba i perutanja, potrebno je odmah se skloniti sa sunca, unositi što više tečnosti, ohladiti kožu tuširanjem i hladnim oblogama od flanelskog peškirića.

"Može se staviti i rashlađeno, ali ne ledeno kisjelo mlijeko, blagi rastvor jabukovog sirćeta, prohlađen zeleni čaj, kao i masku od svježih krastavaca napravljenu u blenderu. Može pomoći i maska od ovsenog brašna, a dovoljnu vlažnost koži daće hidrantna krema sa alojom i vitaminom E", savjetuje dr Isailović.

Kantarionovo ulje je poznato kao izvanredan prirodni lijek za kožu, ali ga treba upotrebljavati isključivo za smirenje već nastalih upala kože, a nikako kao zaštitu od sunca jer je fotoosjetljivo i može izazvati promjene na koži. Ulje od kantariona inače njeguje osjetljivu, ispucalu i suvu kožu. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume.

Maska od krompira i kisjelog mlijeka: Ako se crvenilo od sunca pojavi na licu, ogulite krompir skuvan u kori, zgnječite ga i pomiješajte s kisjelim mlijekom. Smjesu držite na bolnim mjestima od 15 do 20 minuta. Na opekotinu možete staviti i masku od jednog izrendanog sirovog krompira i držati je na tom dijelu kože oko pola sata. Ljekovita je i svježa kora oguljenog krompira jer ima antibakterijska svojstva.

Lavanda ublažava bol: Natopite gazu uljem lavande i stavite je na ugroženu površinu. Postupak ponavljajte na nekoliko sati. Lavanda je odličan antiseptik i ublažiće bol.

Kantarion i maslinovo ulje vraćaju kožu u život: Tri kašike suvih cvjetova kantariona prelijte sa dva decilitra maslinovog ulja. Tu smjesu ulijte u staklenu posudu i dobro je zatvorite. Poslije deset dana procijedite je kroz gazu i koristite po potrebi za njegu opekotina.

Kukuruzno brašno za blaže tegobe: Ako su opekotine blaže, pospite preko njih kukuruzno brašno i bol će uminuti. Od vode i brašna napravite tijesto i nanesite ga direktno na opekotine.

Izvor: Kurir; foto: durmitor.wordpress.com

Portal Analitika