Zanimljivosti

Žitarice za doručak nastale su kao lijek protiv masturbacije

Rijetko ko zna da je čuveni kornfleks kompanije “Kellogg’s” nastao kao “lijek protiv masturbacije”.
Žitarice za doručak nastale su kao lijek protiv masturbacije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Džon Harvi Kelog i njegov brat osmislili su ovaj ukusni doručak 1878. s ciljem da pomognu muškarcima da prestanu s masturbacijom.

Kelog je inače bio hirurg, pisac i načelnik Betl Krik sanatorijuma u Mičigenu, a apstinirao je od seksa i često upozoravao na “opasnosti masturbacije”.

On je tvrdio da samozadovoljavanje dovodi do ludila, impotencije, epilepsije, akni, lošeg držanja i sljepila i preporučivao da se seksualni porivi suzbijaju izbjegavanjem “uzbudljive i iritantne hrane”.

S tim ciljem osmislio je doručak koji se sastojao od pet žitarica koji bi mogao da suzbije želju za masturbacijom.

Njegov brat Vil, koji je vodio knjige u sanatorijumu, pomogao mu je u stvaranju recepta za kukuruzne pahuljice, ali je želio da doda i šećer, kako bi se bolje prodavale, što Džon nije prihvatio.

Kelog je osim ovakvog doručka, preporučivao da se dječacima kroz kožicu na penisu provuče žica, a djevojčicama spaljuje klitoris karboličnom kisjelinom, kako se ne bi samozadovoljavali.

Danas znamo da masturbacija ima brojne koristi po zdravlje – ublažava simptome depresija, smanjuje rizik od raka prostate i jača imunitet. Ipak, Kelog nije baš u svemu griješio. On je tvrdio da pušenje dovodi do raka pluća, mnogo prije nego što se naučna zajednica s tim složila.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika