Društvo

Radnici Javorka će se žaliti na rješenje Fonda PIO

Radnici nikšićkog drvoprerađivačkog preduzeća Javorak žaliće se na rješenja koja su dobili od Fonda penzijsko i invalidskog osiguranja (PIO), a kojim im se onemogućava odlazak u penziju.
Radnici Javorka će se žaliti na rješenje Fonda PIO
Portal AnalitikaIzvor

Oko 60 bivših radnika po riječima njihovog predstavnika, Ranka Mirkovića, zatražilo je penzije po izmjenama i dopunama Zakona o PIO koje su važile do prvog jula, a rješenja su dobili nakon više od mjesec čekanja.

Većina njih ostala je bez posla tokom 1992. godine kada je u Javorku, tadašnjem društvenom preduzeću uveden prvi stečaj koji je trajao do 2004. godine.

Odbijajući njihove zahtjeve iz Fonda su u rješenjima naveli da između ostalog, nijesu izvršili »identifikaciju državnog kapitala u skladu sa Zakonom o svojinskoj i upravljačkoj transformaciji«, piše Dan.

Mirković je u ime kolega istakao da je sva dokumentacija koju su priložili Fondu svjedočila da je fabrika bila u društvenom vlasništvu što im je potvrdio i Branko Mićković koji je Javorak iz stečaja kupio 2004. godine.

»Sve te činjenice koje je Mićković naveo u pisanoj izjavi, mi smo pokušali kroz niz dokumenata da predočimo Fondu PIO. Očigledno je namjera da se izigraju izmjeni i dopune Zakona o PIO i zbog toga smo odbijeni za penzije«, rekao je Mirković.

On je dodao da će radnici sačekati da se završi rok za žalbe i odgovor na iste, pa će zaštitu svojih prava zatražiti kod sudova.

»Sigurno je da nećemo odustati«, upozorio je Mirković.

Mićković je bivšim radnicima , na njihov zahtjev, dostavio svoju izjavu i pisanoj formi koju će oni iskoristiti u žalbenom, a potom i u sudskom postupku.

U kupoprodajnom ugovoru, kako je naveo Mićković u izjavi, navedeno je da nikšićku fabriku pod posebnim uslovima kupio od države Crne Gore u čijem vlasništvu su tada bila sva preduzeća.

Država je, naveo je Mićković, na zahtjev tada uplatila radni staž zaposlenima za period od marta1992. do aprila 2004. godine.

Portal Analitika