Društvo

VUKAŠINOVIĆ: Spisak glavnih saobraćajnica Zapadnog Balkana krajem avgusta

Na bečkom samitu,"Zapadno-balkanske šestorke“ sa zvaničnicima Evropske unije (EU), koji bi trebalo da se održi krajem avgusta, predviđeno je konačno utvrđivanje glavne saobraćajne mreže regiona Zapadnog Balkana, a razmatraće se i konkretni infrastrukturni projekti na utvrđenim koridorima.
VUKAŠINOVIĆ: Spisak glavnih saobraćajnica Zapadnog Balkana krajem avgusta
Portal AnalitikaIzvor

„Povrđivanje autoputa Bar-Boljare, i u dijalogu sa EU, kao ključnog koridora za Crnu Goru, dodatno nas utemeljuje u neophodnost investiranja u ovakve projekte, koji su od suštinskog i kapitalnog značaja, a koji predstavljaju interes svih građana“, kazao je za Pobjedu, šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 21 – Transevropske mreže, Zoran Vukašinović.

Vukašinović je saopštio da je Crna Gora prezentovala svoje prioritetne pravce za proširenje Trans-evropske saobraćajne mreže (TEN-T) na Zapadni Balkan, i to autoput Bar-Boljare, jadransko-jonski koridor, pruga Bar-Vrbnica, pruga Podgorica-Tirana, Luka Bar i aerodrom Podgorica.

Vukašinović smatra da autoput Bar-Boljare predstavlja saobraćajnu kičmu države i doprinijeće boljoj povezanosti Crne Gore sa regionom i zemljama EU.

„Izgradnjom autoputa doći će do povećanja ekonomskog prosperiteta. Uzimajući u obzir konfiguraciju terena i zahtjevnost ovakvog projekta, Crna Gora će izgradnjom autoputa postati dio evropske saobraćajne porodice u dijelu saobraćajne otvorenosti i uklanjanja saobraćajnih barijera“, ocijenio je Vukašinović.

Prema njegovim riječima, Berlinski proces predstavlja poseban podsticaj trasiranju razvoja infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana.

Posebno ohrabruje i konkretizacija ove podrške kroz najavljenih milijardu EUR ulaganja u glavnu saobraćajnu i energetsku infrastrukturu regiona, u narednih nekoliko godina, kako kroz Zapadno-balkanski investicioni okvir, tako i kroz druge instrumente finansiranja od strane EU.

Portal Analitika