NATO

ŠTAJNAKER: Očekujemo uvjerljivu saglasnost građana za ulazak u NATO

Sada u svijetu, a nažalost i u Evropi, ima mnogo kriza i konflikata koji se rješavaju upotrebom sile. To čini NATO privlačnim, naročito za evropske države koje teže da se priključe ovom savezu. Tako sada razmišlja i Finska da odustane od svoje tradicionalne neutralnosti i da pristupi NATO-u - poručuje ambasadorka Štajnaker.
ŠTAJNAKER: Očekujemo uvjerljivu saglasnost građana za ulazak u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Prema shvatanju Njemačke, Crna Gora je napravila napredak u integracijama. Međutim, mi očekujemo dalje napore i konkretne rezultate u razvoju pravne države i uvjerljivu saglasnost građana za ulazak u NATO - kaže u intervjuu Pobjedi ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker.

Ona ističe da je u Crnoj Gori urađeno dosta obimnog informativnog materijala, prije svega u elektronskim medijima na crnogorskom jeziku, tako da se svako može informisati o prednostima NATO članstva. Štajnaker objašnjava da su međusobna saradnja i povjerenje neophodni za borbu protiv opasnosti Islamske države i daNATO nudi dobar okvir za to.

Štajnaker ističe da nije u njenoj nadležnosti da ocjenjuje promotivnu kampanju crnogorske Vlade.

- Međutim, i sama sam rado učestvovala na nekim skupovima. Po mom mišljenju, u međuvremenu je urađeno dosta obimnog informativnog materijala, prije svega u elektronskim medijima na crnogorskom jeziku, tako da se svako može informisati o prednostima NATO članstva - kazala je Štajnaker.

Ona navodi da će NATO Savjet odlučiti da li Crna Gora ispunjava uslove za prijem u NATO.

- Prema shvatanju Njemačke, Crna Gora je napravila napredak. Međutim, mi očekujemo dalje napore i konkretne rezultate u razvoju pravne države i uvjerljivu saglasnost građana za ulazak u NATO - rekla je Štajnaker.

foto: RTCG

Portal Analitika