Košarka

EP: Juniori narednog ljeta u B diviziji

Juniorska reprezentacija narednog ljeta će igrati u B diviziji evropske košarke – izabranici Boška Radovića u meču za 13. mjesto na Evropskom prvenstvu u grčkom Volosu poraženi su od Finske 68:64 (20:10, 13:16, 16:19, 19:19), pa su uz Ukrajinu i Češku ispali u niži rang. Finska je već u 15. minutu stekla rekordnih 18 poena prednosti (31:13), koje je sačuvala do kraja meča, pošto naša reprezentacija nije koristila situacije u kojima je prilazila protivniku na samo nekoliko poena zaostatka. Finska je bila koncentrisanija u trenucima odluke i došla do pobjede kojom je ostala u A diviziji. Pored Miloša Popovića, Crna Gora u meču odluke za opstanak, od 15. minuta je igrala i bez drugog najboljeg igrača Ognjena Čarapića, koji se takođe, povrijedio i više nije ulazio u igru, pa je uz loše izdanje i samo dva raspoložena igrača (Filip Bakić i Todor Radonjić), bilo nemoguće doći do pobjede kojom bi bio ostvaren cilj zacrtan uoči početka šampionata. Finska je drugi put na šampionatu bila bolja od ''crvenih'', a uz Letoniju koja je takođe, slavila u oba međusobna duela, bolje su bile i Srbija i Ukrajina, dok su ostvarena samo tri trijumfa (Njemačka, Hrvatska i Češka), što je bilo nedovoljno za opstanak.
EP: Juniori narednog ljeta u B diviziji
Portal AnalitikaIzvor

Filip Bakić je bio najefikasniji sa 25 poena, a imao je i sedam skokova, dok je Todor Radonjić upisao 11. Edon Maksuni je sa 19 poena predvodio Finsku do pobjede.

Crna Gora dobro je otvorila meč i u 4. minutu vodila 7:5 nakon što je pogodio Čarapić. Ostatak prve četvrtine pripao je Finskoj koja je napravila seriju 15:3 i stekla dvocifrenu prednost – 20:10. U tim trenucima ništa nije polazilo za rukom izabranicima Boška Radovića, što je protivnik koristio da iz minuta u minut uvećava prednost.

- Utakmica je izgubljena u prvoj četvrtini u kojoj smo nerazumljivo loše otvorili utakmicu, što se nastavilo i na početku druge dionice, pa je Finska stekla 18 poena prednosti. Nijesmo imali snage da stignemo visok minus u nastavku meča, a jedan od razloga je i to što smo od sredine druge dionice ostali bez Čarapića koji se povrijedio. Ispadanje u B diviziju je neuspjeh, izgubili smo četiri meča koja su odlučena u neizvjesnim završnicama, ali to nije opravdanje. Ostvarili smo tri pobjede, ali u lošem trenutku, jer sistem takmičenja omogućava timu da sa jednom pobjedom u pravom momentu ostane u A diviziji. Očigledno nijesmo imali karaktera da dobijemo mečeve koji su bili ključni za opstanak. Preuzimam odgovornost nakon ispadanja u B diviziju, a iako nije utjeha, siguran sam da tokom 40 dana priprema nijesmo propustili nijednu stvar i da smo radili najbolje što možemo. To izgleda nije bilo dovoljno da ostanemo u eliti. Dalje analize ćemo ostaviti za naredne dane, jer treba sve da se slegne, pa da vidimo šta dalje – kazao je nakon meča selektor Radović.

Ni početak druge četvrtine nije donio ništa novo – Bakić je jedini pogodio za naš nacionalni tim u prvih pet minuta (dvojka i bacanje), a Finska u 15. minutu stigla do rekordnih 18 poena prednosti (31:13). Bio je to kraj serije 26:6, koju je protivnik napravio od 4. minuta. Da sve bude mnogo teže, u 15. minutu Čarapić je doživio povredu nakon što je nezgodno doskočio. ''Crveni'' su ipak, nakon izlaska iz igre najboljeg igrača smogli snage da predvođeni Bakićem (devet poena) naprave seriju 13:2, kojom su do kraja prvog poluvremena smanjili zaostatak na samo sedam poena – 33:26.

U prva tri minuta trećeg perioda, Crna Gora nije postigla ni poen, pa je Finska sa osam vezanih poena ponovo stekla visokih 15 poena prednosti (41:26). Nakon poena Kalezića i trojke Radonjića, Cupara je smanjio zaostatak na osam poena (41:33) u 25. minutu. Nakon trojke i poena Bakića, zaostatak je u dva navrata bio sedam poena (44:37, 27. minut, 48:41, 28. minut), a isti igrač je u finišu pogodio dva bacanja i dvojku, pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa samo četiri poena minusa – 49:45. Bakić je u prve tri dionice postigao 25 poena.

I početak posljednje četvrtine pripao je Fincima koji su iskoristili greške naše reprezentacije i sa pet vezanih poena poveli 54:45 u 32. minutu. Nakon trojke Maksunija koji je pogodio u posljednjoj sekundi napada, protivnik je imao 14 poena viška (61:47) u 35. minutu. Radonjić je sa dvije vezane trojke smanjio zaostatak (61:53), potom je nakon njegovog zakucavanja bilo ''minus sedam'' (62:55), ali je nekoliko promašenih zicera u trenucima odluke, Finska iskoristila da kazni našu reprezentaciju i dođe do pobjede i opstanka u eliti.

Portal Analitika