Kultura

BARSKI LJETOPIS: Koncert Venture de Souze i predstava "Mobtel"

Nuno Ventura de Souza, mladi portugalski pijanista koji živi u SAD, nastupiće večeras u Dvorcu Kralja Nikole od 21 čas, u okviru Barskog ljetopisa.
BARSKI LJETOPIS: Koncert Venture de Souze i predstava "Mobtel"
Portal AnalitikaIzvor

Rođen u Portu 1996. godine, Nuno Ventura de Souza pohađao je tamošnju Srednju muzičku školu u klasi prof. Marije Hoze Souze Gedes i maturirao je sa najvećom ocjenom. Bio je primljen na Muzičku akademiju u Hanoveru, ali i na Univerzitet Sjeverni Teksas, gdje je odlučio da nastavi svoje usavršavanje u klasi profesora Vladimira Vijardoa. Venutra de Souza osvojio je više od 30 prvih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, održanih pored ostalog u Portugalu i Španiji. Prije dvije godine osvojio je drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Sezar Frank" u Belgiji, a ove godine prvu na Međunarodnom takmičenju "Manja". Nastupao je u svim najznačajnijim koncertnim salama u Porta, kao i mnogim drugim gradovima Portugala i Španije. Pohađao je brojne seminare gdje su mu predavači bili i Leonel Morales, Rita Kinka, Andrej Dijev i Franćesko Nikolozi.

Sat kasnije, na Ljetnjoj pozornici u Starom Baru biće izvedena predstava "Mobtel" zagrebačkog Kazališta "Moruzgva".

Komad, nastao prema tekstu Seržija Belbela, režirao je Krešimir Dolenčić. U glumačkom ansamblu su, pored ostalih, Nataša Dorčić, Ecija Ojdanić i Dado Ćosić.

- Pretpostavka od koje počinje drama Seržija Belbela, najizvođenijeg  savremenog katalonskog dramatičara i jednog od najcjenjenijih reditelja, jeste ta da su se mobilni aparati uvukli u naš život i sada je gotovo nemoguće zamisliti komunikaciju bez njih. Ili ono što je od komunikacije preostalo. Većina teksta napisana je kao niz monologa izgovorenih u mobilni telefon, a četiri lika - dominantna poslovna žena, njen manje dominantan sin, sredovječna žena na pragu depresije i njena ništa sretnija ćerka - mogli bi se opisati i kao disfunkcionalni i egoistični, ali jednako očajnici kojima bi jedna lijepa riječ ili gest mogla promijeniti sve - navodi se u najavi ovog komada.

Portal Analitika