Društvo

Tomović: Softić će tužiti državu za naknadu štete

Novinar Tufik Softić tužiće državu Crnu Goru, najavio je danas njegov advokat, jer dva napada na njega nadležni pravosudni organi nijesu rasvijetlili.
Tomović: Softić će tužiti državu za naknadu štete
Portal AnalitikaIzvor

Softić, koji je pisao o organizovanom kriminalu i o grupama povezanim sa narko bosom Darkom Šarićem, brutalno je pretučen 2007. godine ispred svoje kuće u Beranama, dok mu je u 2013. pod automobil podmetnuta bomba. Napadi na novinara podgoričkih Vijesti i nedjeljnika Monitor nijesu rasvetljeni iako je jedan od njih kvalifikovan kao pokušaj ubistva.

Policija je u slučaju napada iz 2007. godine podnijela krivičnu prijavu protiv dvije osobe, a tužilaštvo osumnjičilo navodnog nalogodavca, dok je kod podmetanja bombe pod automobil novinara predmet i dalje u fazi istrage.

“Zbog dugogodišnjeg neefikasnog sprovođenja istrage prema žrtvi brutalnog napada - novinara Tufika Softića, protiv Crne Gore će biti podnijeta tužba za naknadu štete. Tužba će biti podnijeta zbog neefikasne istrage i kršenja njegovih ljudskih prava,” rekao je Vijestima njegov advokat Dalibor Tomović.

Softić je već godinu dana pod policijskom zaštitom.

U Crnoj Gori su posljednjih godina učestali napadi na novinare i imovinu medija, od kojih većina nije razriješena, uključujući i ubistvo urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića iz 2004. godine.

Relevantne međunarodne organizacije su u više navrata apelovale na vlasti u Crnoj Gori da obezbijede ambijent za slobodan rad novinara i medija, te da rasvijetle napade na njih.

(Beta)

Portal Analitika