Svijet

Zbog nestašice municije holandski vojnici uzvikuju "Beng, beng!" na vježbama

Holandski RTL News posjeduje povjerljivu elektronsu poštu Ministarstva odbrane te zemlje koja otkriva razmjere nestašice municije u tamošnjoj vojsci.
Zbog nestašice municije holandski vojnici uzvikuju "Beng, beng!" na vježbama
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju, akutni nedostatak municije izaziva velike nevolje, odgađanje vojnih vježbi i sramotu. Vojnici koji vježbaju za misije van granica zemlje ne prolaze valjanu obuku, a RTL tvrdi da pojedinci posežu za onomatopejom, pa oponašaju pucanje riječima "beng, beng, beng".

Holandski mediji pišu o nedostatku municije već godinama, ali je aktuelna situacija toliko teška da izaziva frustraciju na svim nivoima ministarstva obrane.

- Čak i ako nemaš metaka, moraš da vježbaš. To znači da kao vojnik moraš vičeš "beng, beng, beng", što je, očigledno, razarajuće za moral - kaže Žan Debi iz sindikata zaposlenih u odbrani VBM.

RTL News dobio je i službenu potvrdu problema sa municijom iz nadležnog ministarstva.

- Koristimo više od 400 različitih tipova municije. Za neka od njih imamo ograničene zalihe, pogotovo zbog velike potrošnje u misijama, dugog vremena isporuke ili dugotrajnog postupka nabave. Zbog toga nema uvijek dovoljno streljiva za vježbe i trening. Ministarstvo razumije da jedinice nisu srećne u takvim okolnostima.

Vijesti o loše opremljenim jedinicama nisu neuobičajene, pa je NATO u februaru ove godine bio prisiljen da sanira štetu nastalu izvještajima o manevrima u kojima su korištene drške metli umjesto automatskog oružja.

Izvor: Index

Foto: index.hr

Portal Analitika