Politika

SIMOVIĆ: Novi prilog nepoštovanja koalicionog sporazuma

Mislimo da je dobro što je ukupna javnost vidjela da se SDP udružila sa tradicionalnom opozicijom u zaustavljanju razvoja, stav je potpredsjednika Skupštine Crne Gore i šef poslaničkog kluba DPS-a Milutina Simovića.
SIMOVIĆ: Novi prilog nepoštovanja koalicionog sporazuma
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, on kaže kako je redovno proljećno zasijedanje parlamenta okupilo ad hoc parlamentarnu većinu i ističe kako je zajednički interes za to povezivanje bilo zaustavljanje razvojnih projekata.

- Demonstrirala se, može se kazati, već uobičajena praksa SDP-a, praksa suprotna standardima i vrijednostima parlamentarne demokratije. Bili smo svjedoci novog priloga urušavanja predizbornog koalicionog sporazuma i izbornog programa, a posljedično tome i slobodno iskazane izborne volje građana; novog priloga neodgovornosti u realizaciji sporazumom dogovorene politike dinamičnog ekonomskog razvoja; novog priloga neodgovornosti prema građanima, koji su dali podršku promociji i realizaciji izbornog programa, kojim smo zajednički garantovali realizaciju najvažnijih razvojnih projekata, pretpostavke dugoročne stabilnosti crnogorske ekonomije i višeg kvaliteta života; novog priloga da se opstrukcija Vladine politike, Vladinih projekata, podržanih i od ministara iz SDP-a, pokuša predstaviti kao doprinos razvoju demokratije; novog priloga da se SDP pokuša predstaviti kao spasilac vrijednosti crnogorske privrede i prirodnih resursa, kao jedini zaštitnik interesa građana, da se pokuša predstaviti kao apsolutni i jedini poznavalac i ekskluzivni tumač - predavač/predavačica (zbog rodne senzitivnosti), pravnog sistema Crne Gore; novog priloga za usložnjavanje finansijskih, socijalnih i razvojnih prilika u državi, gdje manji koalicioni partner sa ad hoc parlamentarnom većinom zaustavlja i obara zakone i odluke koje treba da obezbijede razvoj, nova radna mjesta, nove prihode za razvoj javnih funkcija ili pak usvajaju ili pokušavaju usvojiti neustavne zakone, zakone neprimjenljive u praksi, zakone koji ugrožavaju stabilnost javnih finansija; novog priloga demonstracije da: nije bitna suština i smisao zakona i odluka, nije bitan potrebni razvoj ekonomije, nije bitan interes građana, bila je bitna je demonstracija mogućnosti stvaranja ad hoc većine; novog priloga za novi pokušaj SDP-a da se obezbijedi podrška građana veća od trenutnih dva ili pak pet odsto; novog priloga da se pokaže otpor prema projektima i zakonima koji dolaze iz Vlade, koja je prema Ustavu nadležna za vođenje ekonomske politike.

Simović dodaje kako se "čula skoro jedna kreativna ideja ć da bi Vlada parlamentu prethodno trebala da prezentira nacrte zakona i odluka".

- U slučaju da se ocijene dobrim - da se položi taj "kolokvijum", išlo bi se na "ispit". Na "ispit" u parlament, između ostalih i kod predsjednika parlamenta, kojem je ta pozicija dodijeljena koalicionim sporazumom. DPS je prevashodno željela da razvojni projekti dobiju prohodnost, kako bi dinamizirali ekonomski rast i time ostvarili zajedničku obavezu i DPS-a i SDP-a prema građanima, preuzetu na posljednjim parlamentarnim izborima. Mislimo da je dobro što je ukupna javnost vidjela da se SDP udružila sa tradicionalnom opozicijom u zaustavljanju razvoja. DPS ne odustaje od namjere da odgovorno i odlučno radi na realizaciji razvojne politike, koja će doprinijeti rastu kvaliteta života svih građana. Vjerujemo da će skori izborni rasplet omogućiti DPS-u da se oslobodi ovakve destrukcije od strane koalicionog partnera - zaključuje Simović.

Portal Analitika