NATO

GARČEVIĆ: NATO garantuje i bezbjednost snabdijevanja energijom

Kolektivna bezbjednost je najbolji način odbrane od terorizma, pogotovo kada je riječ o takozvanim asimetričnim prijetnjama, poput nedavnih koje su uputili pripadnici ISIL-a, konstatovao je nacionalni koordinator Vesko Garčević gostujući u emisij Pravni život na TV 777.
GARČEVIĆ: NATO garantuje i bezbjednost snabdijevanja energijom
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da u takvim situacijama mala zemlja, poput Crne Gore, najbolju zaštitu može da nađe upravo kao dio jednog velikog sistema u kojem sve zemlje zajednički rade na bezbjednosti svakog pojedinačnog člana sistema.

- Onda se može zamisliti koliko za malu zemlju poput naše znači da je dio prepoznatog sistema koji je odmakao daleko po pitanju bezbjednosti u odnosu na sve drugo što se može, da tako kažem, ponuditi. Mislim mi ne govorimo nikada o nečemu što je savršeno, jer niko ne može biti potpuno siguran od terorističkog napada. Takav sistem jednostavno ne postoji, jer se napadi dešavaju svuda i na Zapadu i u Rusiji i u Kini, ali možemo da govorim o tome koji sistem pruža veću sigurnost i hoćete li se vi osjećati bolje i sigurnije kao dio toga sistema - poručio je ambasador Garčević.

On je kazao da sigurnost velikih sistema bezbjednosti može vidjeti na primjerima gdje se nikada nije desio neki terooristički incident u zemljama koje su u okruženju, a članice su NATO-a, poput Mađarske, Slovenije, Bugarske ili Grčke, koja ima veliki broj emigranata zbog svoje pozicije".

- Uz to i dalje su najposjećenija turistička mjesta Pariz, Italija, Španija ili Brisel, za koje niko nije rekao da ne želi da ide tamo zato što su u NATO savezu ili zato što su nesigurni. Naprotiv, neke druge destinacije se smatraju nesigurnima. Zato je činjenica da se i turizam, kao i sigurnost života i bezbjednost građana koji žive u Crnoj Gori, mogu samo unaprijediti članstvom u NATO-u - kazao je nacionalni koordinator za NATO i objasnio da je u velikom sistemu bezbjednosti jedna od značajnih stavki i energetska bezbjednost.

- Pitanje energije je zapravo pitanje budućnosti. Svima je jasno da je energija nasušna potreba svih modernih državnih sistema i da ta potrošnja sve više raste, čime raste i potreba da se izvori energije zaštite i da se obezbijedi sigurno snabdjevanje energijom - kaže ambasador Garčević napominjući da je energetska bezbjednost državni interes svih zemalja i da su tu mali sistemi, poput našeg, vrlo ranjivi, pogotovo u kontekstu novih tehnologija upravljanja.

- Ja bih energetsku bezbjednost povezao i sa sajber bezbjednošću, jer u velikom broju slučaja snabdjevanje energijom, a i proizvodnja energije, su povezani sa kompjuterizovanom tehnologijom kontrole proizvodnje i snabdjevanja, tako da napadom na takve sisteme praktično se može ugroziti cijela država i dovesti do njenog kolapsa bez ispaljenog metka - pojašnjava ambasador Gračević.

On je objasnio da u takvoj konstelaciji upravo aktivnosti većeg broja država, kolektivne aktivnosti u sistemu od 28 ili 29 država, kada mi postanemo članica, sigurno može da napravi mnogo funkcionalniju odbranu ili da prepozna potencijalne opasnosti i da omogući mnogo efikasnije mehanizme zaštite.

- Kada ste dio nekog zajedničkog sistema energetske bezbjednosti, dobijate pomoć da se razvijate, jer ste ravnopravni činilac toga sistema, i time dobijate određenu ulogu, i u okviru toga morate da podignete svoje kapacitete - kazao je ambasador Garčević i podsjetio da je NATO na sastanku u Lisabonu, kada je donosio svoj strategijski koncept, posebnu pažnju posvetio upravo energetskoj bezbjednosti.

Portal Analitika