Zanimljivosti

Šta se zaista krije u vašoj pasti za zube?

Kada birate pastu najviše razmišljate o cijeni, veličini pakovanja i tome ima li efekat izbjeljivanja. Ipak, to nije dovoljno - sastav je daleko važniji.
Šta se zaista krije u vašoj pasti za zube?
Portal AnalitikaIzvor

Prvo pravilo: Osim ako nemate osetljive zube i desni, jedini sastojak koji vam treba je fluorid. Prema podacima Fondacije za dentalno zdravlje Velike Britanije, vaša pasta za zube treba da sadrži 1.350-1.500 djelova po milionu koji bi štitili gleđ od kamenca i kiseline.

Ako je osjetljivost vaš problem, onda će vam pomoći sastojak stroncijum hlorid, koji će blokirati i ublažiti bol.

Izbjeljivanje zuba pastom: Televizijske reklame za paste za zube ističu da svi proizvodi uspješno izbjeljuju zube i da će vam njihovim korišćenjem osmjeh biti blistav, a zubi bijeli. Međutim, paste ne mogu da mijenjaju vašu osnovnu boju. Za to vam je, ipak, potreban stomatolog. Umjesto paste, isperite zube sodom bikarbonom i primijetićete da su vam zubi bjelji nego ranije.

Nije sve u mirisu: Ako se od vašeg daha kolege u kancelariji trzaju, pokušajte sa pastom koja nema poseban miris, ali sadrži antibakterijsku supstancu trikolsan. Ne zaboravite da istrljate i jezik, jer se dosta bakterija nalazi baš na vašem jeziku.

Više pjene ne znači bolji efekat: Paste za zube stvaraju pjenu zahvaljujući natrijum dodecil sulfatu, koji funkcioniše kao sapunica koja spira nečistoće nakon obroka. Međutim, ona može da bude povezana i sa čirevima u ustima, koji se stvaraju kod ljudi sa osjetljivim desnima. Ako vam ovo zvuči poznato, kupite pastu koja ne sadrži natrijum dodecil sulfat, kako biste sačuvali svoja usta.

Pazite na grudvice: Grudvice u pastama stvaraju se zahvaljujući hidratisanom silicijum oksidu, abrazivu koji se koristi za borbu protiv kamenca. Čuvajte se brendova koji obećavaju da eliminišu teške mrlje, jer često sadrže čvrste grudvice koji mogu da oštete gleđ.

Portal Analitika