Kultura

GRAD TEATAR: Ženeove "Sluškinje" premijerno na Svetom Stefanu

Premijerno izvođenje predstave "Sluškinje" Žana Ženea u režiji Stevana Bodrože biće večeras priređeno na sceni na Svetom Stefanu od 22 časa, u okviru XXIX Grad teatra.
GRAD TEATAR: Ženeove "Sluškinje" premijerno na Svetom Stefanu
Portal AnalitikaIzvor

Predstava je nastala u saradnji s PR agencijom Katarine Radivojević "Glumac" i Ustanovom kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda.

Pored režije, Bodroža je uradio i izbor muzike, scenograf je Milan Miladinović, kostimografkinja Mina Miladinović, a u predstavi igraju Katarina Radivojević, Marija Vicković i Leana Vučković.

- "Sluškinje" Žana Ženea su priča o čežnji da se bude neko drugi, da se prevaziđu okovi sopstvene egzistencije, identiteta, socijalnog statusa. Naše dvije protagonistkinje, Kler i Solanž, sluškinje, žude da zakorače u fizički i mentalni prostor koji doživljavaju kao posvećen, sakralan, prostor viših klasa... Ono što one zapravo pronalaze u tom magičnom krugu u koji uporno vire i za kojim čeznu je hladna praznina narcizma, odsustvo empatije i neosjetljivost onih koji imaju sve, nesvjesni kolika armija potlačenih radi za njihovu bezbrižnost. Ali u nemilosrdnom poniranju u esenciju ljudskog čemera, Žene ne priča priču o socijalnoj nepravdi, ona je samo pozadina na kojoj on može da progovori o mnogo dubljem i potresnijem fenomenu, o tome kako je čovjekova priroda, njegov karakterni sistem vrijednosti upravo njegov najveći kavez i prokletstvo - zapisao je Bodroža o izboru teksta i njegovim izazovima.

Festival obezbjeđuje prevoz iz Budve za odlazak na Sveti Stefan sa početnog stajališta autobusa "Mediteran Express-a" u gradu.

Portal Analitika