Politika

VUJOVIĆ: Đukanović neće uslišiti zahtjev SDP-a o smjeni Brajovića i Lazovića

Premijer Milo Đukanović neće uslišiti zahtjev SDP-a o smjeni njihovih bivših članova i ministara Ivana Brajovića i Vujice Lazovića. Osim toga što DPS u nekim gradovima vlada sa članovima Socijaldemokrata, Đukanović ne želi da ugrozi stabilnost vlade i poziv za članstvo u NATO, a Krivokapić neće, iako to nije direktno saopštio, krenuti u rušenje vlade, smatra politički analitičar Zlatko Vujović.
VUJOVIĆ: Đukanović neće uslišiti zahtjev SDP-a o smjeni Brajovića i Lazovića
Portal AnalitikaIzvor

- Nije realno očekivati da će odgovor DPS-a na zahtjeve SDP-a da smijeni Brajovića i Lazovića biti povoljan po partiju Ranka Krivokapića. DPS je u pojedinim crnogorskim opštinama u koaliciji sa krilom SDP-a koje je iz članstva istupilo sa Brajovićem, a problem prije konačne odluke o smjeni jeste i eventualni poziv Crnoj Gori da pristupi NATO-u za šta je potrebna stabilna vlada - ocijenio je Vujović.

- DPS u nekim gradovima nije u koaliciji sa SDP-om nego sa Socijaldemokratama Ivana Brajovića, što otežava uslove uslovno rečeno povlačenja nekoga poteza koji bi eventualno vodio isključivanju Brajovića iz Vlade. S druge strane imamo nekoliko ograničavajućih objektivnih faktora, a to je zahtjev i očekivanja zemalja članica NATO-a i Evropske unije da Crna Gora ide do kraja odnosno da Vlada bude stabilna do eventualnog upućivanja poziva za članstvo - naveo je on.

Vujović dodaje kako Krivokapić nakon sjednice glavnog odbora SDP-a nije konkretno odgovorio na pitanje da li će pokrenuti pitanje nepovjerenja Vladi ukoliko DPS ne odgovori na zahtjeve partije na čijem je čelu onako kako bi željeli.

- Eventualni potez na rušenju Vlade, destabilizaciji bi od onoga koji bi tako nešto izazvao, doveo bi ga u neugodnu situaciju kada govorimo o paktima, s obzirom da je Krivokapiću veoma stalo šta o njemu misle određene zapadne adrese. Nije za očekivati da on ide ka nekom radikalnom potezu - dodao je on.

Vujović je istakao da u ovoj, za koaliciju DPS-SDP komplikovanoj situaciji, nije realno očekivati izbore.

- Izbori neće biti skoro, nego će se ovakva situacija rastezati i glavnim akterima koji odlučuju o tome ko ima većinu u crnogorskom parlamentu ne odgovara u ovom trenutku održavanje izbora.

Glavni odbor SDP-a je u četvrtak na sjednici Glavog odbora zatražio smjenu aktuelnih ministara saobraćaja i informacionih tehnologija, Ivana Brajovića i Vujucu Lazovića, pozivajući se na koalicioni sporazum. SDP zahtijeva da njihovi bivši članovi vrate mandat.

Portal Analitika