Društvo

Rumunski ratni školski brod "Mircea" u Baru

Povodom uplovljavanja ratnog školskog broda "Mircea" iz Rumunije, danas su predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić i predsjednik SO Osman Subašić ugostili rumunsku delegaciju koju su predvodili ambasador Republike Rumunije Nj.E. Ferdinand Nagy, kapetan broda Dan Ciontoiu, komandni oficir kapetan Ioan Gabriel Moise i šef kadeta kapetan Ionel Popa.
Rumunski ratni školski brod "Mircea" u Baru
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, Srzentić je izrazio nadu da će ova posjeta biti od koristi kako rumunskoj, tako i crnogorskoj mornarici i da će razmjenom iskustava i druženjem još više učvrstiti tradicionalno prijateljske odnose između Rumunije i Crne Gore.

- Danas sa zadovoljstvom konstatujemo da se dolaskom broda „Mircea“ realizovala inicijativa za koju smo pokazali obostranu zainteresovanost. Takođe, veoma mi je drago što će rumunske umjetnice nastupiti večeras u okviru Barskog ljetopisa. Ovdje će sigurno osjetiti tradicionalno prijateljstvo, jer Crnogorci doživljavaju Rumuniju kao prijateljsku zemlju. Posebno me raduje što će se stanovnici našeg grada kroz različite aktivnosti družiti sa mornarima sa vašeg broda i što ćemo biti u mogućnosti da ta prijateljstva i kontakte proširimo i učvrstimo, kao i da ih njegujemo u budućnosti – kazao je Srzentić.

Rumunski ambasador Nagy se zahvalio predstavnicima barske lokalne uprave na srdačnom prijemu i trudu koji su uložili na realizaciji zajedničkih aktivnosti prilikom posjete broda „Mircea“. Pored toga, istakao je da je ova posjeta nastavak postojeće dobre saradnje i da se nada da će ona biti od koristi za razmjenu iskustava između rumunske i crnogorske mornarice. Takođe, spomenuo je i mogućnost bratimljenja između gradova Bara i Konstance u toku naredne godine, kojim bi dosadašnje prijateljstvo i saradnja dobili svoj institucionalni okvir.

Tokom ove posjete biće upriličena prijateljska fudbalska utakmica između predstavnika Opštine Bar i rumunskog ratnog školskog broda „Mircea“, dok će u Dvorcu kralja Nikole biti organizovan koncert rumunskih violinistkinja Andrade Claudie i Diane Cosmine.

 

 

Portal Analitika