Društvo

Na GP Dobrakovo predstavljeni mobilni čitači ličnih dokumenata

Uprava policije MUP-a je danas organizovala posjetu medija Graničnom prelazu Dobrakovo gdje su službenici Odjeljenja granične bezbjednosti (OGB) Bijelo Polje predstavili mobilnu opremu - čitače ličnih dokumenata lica i registarskih oznaka vozila koju koriste u radu prilikom graničnih provjera na graničnim prelazima.
Na GP Dobrakovo predstavljeni mobilni čitači ličnih dokumenata
Portal AnalitikaIzvor

Mobilni čitači ličnih dokumenata i registarskih oznaka služe za efikasnije i brže provjere lica i vozila, što doprinosi bržem otkrivanju eventualnih krivičnih djela i prekršaja, kao i brzini obavljanja procedura kontrole putnika i vozila prilikom prelaska granice.

Načelnik OGB Bijelo Polje Darko Marković je istakao da korišćenje ove opreme, automatskim očitavanjem registarskih oznaka vozila i podataka iz dokumenata lica, osim lakšeg i bržeg otkrivanja lica i vozila za kojima se traga, ima i preventivnu ulogu.

Očitavanje podataka putem ove opreme, istakao je Marković, omogućava brzu provjeru putem Interpolovog sistema kao i kroz nacionalnu bazu potraga, tako da službenici granične policije mogu na licu mjesta utvrditi da li se neko lice ili vozilo potražuju od strane Interpola ili eventualno na nacionalnom nivou.

Čitači registarskih oznaka sastoje se iz dvije komponente - hardvera i softvera.

Putem hardvera se prvo fotografiše dio oko registarskih oznaka vozila, čak i onih koji su u pokretu, nakon čega softver vrši obradu fotografije i očitava registarske oznake. Ti podaci se potom sistemski provjeravaju.

Mobilni čitači dokumenata su bežično povezani sa informacionim sistemom MUP-a, tako da se mogu koristiti autonomno, što je posebno korisno prilikom kontrole ličnih dokumenata u autobusima jer se provjere dokumenatav svih putnika mogu izvršiti na licu mjesta.

Ovaj sistem se, nakon testne faze koja je sprovedena na GP Dobrakovo, sada koristi i na drugim graničnim prelazima. 

Portal Analitika