Društvo

Jedrenjak "Mircea" u posjeti Crnoj Gori

Jedrenjak Mornarice Rumunije "Mircea" jutros je uplovio u Luku Bar, gdje će boraviti narednih nekoliko dana, u okviru posjete Crnoj Gori - saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Jedrenjak "Mircea" u posjeti Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković, ugostio je delegaciju u čijem sastavu su bili ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nagi, visoki oficiri rumunske Mornaričke akademije i komandant broda sa saradnicima.

U razgovoru je iskazana spremnost obje strane za unapređenje i razvoj prijateljskih odnosa između mornarica dvije zemlje.

Nakon tradicionalne razmjene poklona, delegacije dviju mornarica imale su sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave.

Tokom dana načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić je posjetio jedrenjak "Mircea". Tom prilikom, komandant broda je upoznao admirala Samardžića sa namjenom i zadacima jedrenjaka, te programom obuke kadeta, nakon čega su  zajednički obišli brod.

„Mircea“ je trojarbolni jedrenjak tipa „bark“, sagrađen 1938. godine u Hamburgu, kao brod za obuku rumunske Mornarice. Brod je dobio ime po Vlaškom princu Mirčei Starijem. Dužina broda iznosi 81.17 metara, širina 12.04 metara, visina 44 metra od vodene linije, a gaz je 5.2 metra. Posada broji 200 članova od čega je 120 kadeta.

Portal Analitika