Politika

Garčević: Podrška za članstvo raste, kao i svijest o prednostima

Rast podrške javnosti i rast svijesti o prednostima članstva i zašto je NATO potreban Crnoj Gori jasno su pokazane u nekoliko nevezanih istraživanja urađenih u prethodna dva mjeseca, kazao je Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević. On je u intervjuu za emisiji Pravni život na TV 777 da se u javnosti sve više prepoznaje da je proces evroatlanskih integracija vrlo bitan i povezan sa procesom ulaska u EU i da se ne odnosi samo na sektore reforme odbrane, već i na druge sektore, poput vladavine prava, bezbjednosti.
Garčević:  Podrška za članstvo raste, kao i svijest o prednostima
Portal AnalitikaIzvor

,,Mi smo zadovoljni trendom koji postoji i nastavićemo sa kontinuiranim istraživanjima, s tim što ćemo uvijek raditi sa više agencija da bismo mogli da uporedimo rezultate i dobijemo što preciznije podatke. tako smo došli do podataka da je podrška oko 41-42 posto, ali su posebno interesantni podaci koji se ponavljaju u nekoliko posljednjih istraživanja, da ukoliko bi bio referendum - opcija ZA, najvjerovatnije bi dobila prevagu i to uz neku prilično visoku projektovanu izlaznost od 75 posto’’, kazao je ambasador Garčević i objasnio da po crnogorskom Ustavu nije potrebno organizovati referendum za odluku o članstvu u NATO, jer se ulaskom u Alijansu ne prenosi dio suverenosti.

,,To je potpuno jasno, jer po našem Ustavu referendum je obavezan jedinu u slučajevima kada zemlja postaje dio sistema u kojem mora da određene svoje nacionalne nadležnosti prenese na viši sistem, što je slučaj Evropske Unije, kada prenosite dio svojih nacionalnih nadležnosti na Evropsku Komisiju, dok u slučaju NATO-a nacionalne nadležnosti se ne prenose. Naprotiv, kao članica Alijanse kroz učestvovanje u radu tijela, imate pravo da zajedno sa drugima učestvujete u izgradnji konsenzusa i odluka, gdje iako ste mali možete da imate svoju riječ za nešto što je bitno vašim nacionalnim interesima. To je recimo primjer Grčke, kada je već toliko sada pominju, koja je blokirala prijem Makedonije, iako su sve ostale zemlje, uključujući i SAD, bile za to da Makedonija uđe u NATO. Dakle Grčka je prije 6 godina stavila veto na prijem Makedonije i ta zemlja od tada ne može da bude članica dok se ne riješi pitanje imena’’, objasnio je Nacionalni koordinator.

On je kazao da su u trenutnoj konstelaciji neodvojive evropske i evroatlanske integracije.

,,Mi možemo jedino da gledamo i pratim put zemalja koje su posljednjih dvadeset godina postale članice EU, jer je to put kojim mi idemo i to su zemlje koje su bile slične nama, pošto su prolazile porces domokratizacije od jednog sistema koji je bio socijalistički do sistema parlamentarne demokratije. To je isto ono što mi radimo i zato insistiram na tome da je značajna posjeta četiri ministra koji su bili nedavno u posjeti, jer predstavljaju Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Hrvatsku, zemlje koje su prošle isti put koji mi treba da prođemo’’, objasnio je ambasador Garčević uz isticanje da upravo pomenutim zemljema niko ne može da ospori uspjeh i napredak u posljednjih 15 godina.

,,Niko ih ne može smatrati neuspješnima, jer one nisu više zemlje izvor nestabilnosti, one nisu više neuspješne priče. Poljska je recimo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, isto to važi i za Rumuniju i to je nekakav put kojim i mi treba da idemo. S druge strane imate pokazatelj kroz direktne strane investicije, koje po analizi najznačjnijih ekonomskih stručnjaka u učešće

u Bruto Nacionalnom Dohotku bilježe veliko povećanje u svim zemljama koje su postale članice NATO’’, kazao je nacionalni koordinator i nave primjere Albanije, Poljske i Mađarske koje su imale porast GDP-a sa 3,72 na 9,12 posto, tojest sa 1,9 na 3,42 i sa 6,23 na 9,78 posto.

,,Ta povećanja nisu direktan efekat NATO članstva, ali su proizvod promišljanja potencijalnih investitora da je zemlja koja je članica Alijanse, zemlja koja je sigurna i stabilna dugoročno, te prema tome kapital koji bude tamo plasiran biće palsiran u jednu sigurnu i stabilnu ekonomiju’’, zaključio je ambasador Garčević.

 

Portal Analitika