Društvo

Bošković: Obaviti reakreditaciju kako bi se poboljšao kvalitet visokog obrazovanja

Ministar prosvjete Predrag Bošković sastao se danas sa ministrom prosvjete, nauke i tehnologije Republike Kosovo, Arsimom Bajramijem sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti obrazovanja, sa posebnim akcentom na visoko obrazovanje.
Bošković: Obaviti reakreditaciju kako bi se poboljšao kvalitet visokog obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Ministri su razgovarali o problemima u radu pojedinih visokoškolskih ustanova, pri čemu je Bošković skrenuo pažnju na to da pojedine ustanove visokog obrazovanja u regionu ne rade u skladu sa standardima i da je potrebno obaviti reakreditaciju kako bi se  poboljšao kvalitet visokog obrazovanja, o čemu je ministar nedavno razgovarao i sa ministrima prosvjete Republike Srbije i Republike Srpske. 

Ministri su takođe razgovarali o kvalitetu udžbenika za djecu koja nastavu pohađaju na na albanskom jeziku, pri čemu je Bošković istakao saradnju Ministarstva prosvjete sa Albanskim nacionalnim vijećem koja za rezultat ima kvalitetnije udžbenike po kojima će se raditi već od naredne školske godine.

Bajrami je izrazio zadovoljstvo zbog saglasnost dva ministarstva oko saradnje na svim nivoima obrazovanja. On je naglasio potrebu da se što više radi na usavršavanju nastavnog kadra kako bi se đacima i studentima pružila kvalitetnija nastava.

S obzirom na to da u Crnoj Gori nema dovoljno nastavnog kadra za rad na albanskom jeziku, ministar Bajrami je istakao da su vrata kosovskih univerzteta otvorena za studente iz Crne Gore, koji bi kasnije, pri povratku u Crnu Goru, poboljšali kvalitet nastave na albanskom jeziku. 

Bajrami je kazao da se na jednom privatnom koledžu u Prištini odvija nastava na crnogorskom jeziku, ali da će  Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnologije nastojati da tu nastavu organizuje na svim nivoima.  

Portal Analitika