Abiznis

Telekom: Profit manji u odnosu na prošlu godinu

Na finansijski učinak u prvih šest mjeseci 2015.godine značajno je uticala regulacija maloprodajnih i veleprodajnih cijena kao i pad dolaznog saobraćaja. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, prihodi su smanjeni za 2.1 miliona eura ili -4%, na nivo od 48,7 miliona eura.
Telekom: Profit manji u odnosu na prošlu godinu
Portal AnalitikaIzvor

Ukupni prihodi od servisa, maloprodajni i veleprodajni, smanjeni su za 3.8 miliona eura, odnosno -8% na godišnjem nivou, uglavnom pod uticajem regulacije. Pad servisnih prihoda je djelimično nadoknađen višim ICT I prihodima od prodaje opreme, saopšteno je iz Telekoma.

Profitabilnost smanjena u odnosu na prošlu godinu, ipak u skladu sa očekivanjima

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 18,4 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 2,1 miliona eura ili 10% u odnosu na isti period prošle godine. Poslovna dobit EBIT smanjena je u odnosu na prvo polugodište 2014.za 2.3 miliona eura na 9.4 miliona. Neto dobit je opala za 1.8 miliona na 9.3 miliona eura.

Stabilna baza korisnika fiksnog širokopojasnog interneta i Extra TV-a, dalje ulaganje u optičku mrežu

Na kraju perioda izveštavanja, broj širokopojasnih priključaka povećan je za 1,1 hiljadu (1,4%), na 77,3 hiljada. Od ove baze korisnika, 11,000 hiljada je povezano na našu optičku mrežu, uz rast od 35% u odnosu na isti period prošle godine. Uspjeli smo da povećamo pokrivenost našom optičkom mrežom za 27%. Sada je dostupna za 41,000 domaćinstava.

Broj Extra TV priključaka povećan za 0.9 hiljada (1,4%), na 64,4 hiljada. Extra TV je zadržao lidersku poziciju na TV tržištu, sa 41% udjela na kraju perioda.

Usluge mobilnog interneta bilježe rast, ukupna SIM baza stabilna                                                     

Broj korisnika mobilnog interneta povećao se za 22% na 124 hiljade.

Na kraju juna 2015, korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 341 hiljadu SIM kartica, što je 2 hiljade ili 0,7% manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Broj pripejd SIM kartica smanjio se za 14 hiljada ili 7%, dok se broj postpejd SIM kartica uvećao za 7 hiljada ili 3%. Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu. 

Portal Analitika