Društvo

DANU raspisao oglas za prijem novih članova

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti (DANU) raspisala je oglas za prijem novih članova.
DANU raspisao oglas za prijem novih članova
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Na osnovu člana 35 stav 3 svojega Statuta, DANU raspisuje oglas za prijem novih članova, i to u: Odjeljenju jezika i književnosti – 3 vanredna  i 2 dopisna; Odjeljenju društvenih nauka – 3 vanredna i 2 dopisna; Odjeljenju umjetnosti – 3 vanredna i 2 dopisna i Odjeljenju prirodno-matematičkih i tehničkih nauka – 3 vanredna i 2  dopisna“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika. 

Kako navode iz pomenute institucije, za redovnog člana odjeljenja dodatno mogu predložiti naučnike ili umjetnike koji su crnogorski državljani sa prebivalištem u Crnoj Gori, čiji rezultati u naučnom ili umjetničkom stvaralaštvu imaju izuzetan značaj za crnogorsku nauku i umjetnost.

Kandidate mogu predlagati institucije i društva nauke i umjetnosti, visoke prosvjetne ustanove i srodne organizacije. Kandidate mogu predlagati i redovni članovi  DANU.

Predlagači kandidata su dužni da uz recenziju dostave saglasnost kandidata, bio-bibliografiju, spisak važnijih publikovanih radova iz oblasti nauke i umjetnosti, odnosno popis samostalnih izložbi, muzičkih i pozorišnih izvedbi.

DANU će izabrati počasne i inostrane članove, istaknute stvaraoce iz Evrope i svijeta, koji doprinose ugledu Crne Gore i njene multikulture.

Oglas je otvoren 45 dana od njegove najave u medijima. Konačnu odluku o izboru kandidata donosi Izborna Skupština DANU, a rezultati će biti objavljeni u roku od dva mjeseca od dana zaključenja oglasa.

Svi zainteresovani se mogu javiti na adresu Dukljanske akademije nauka i umjetnosti - Ivana Milutinovića 15, Podgorica ili putem mejlova - danu.cg@t-com.me ; sreten@t-com.me.

„Redovni članovi DANU, njeni utemeljiteji, u skladu sa stavovima Vanredne skupštine i Predśedništva DANU, smatraju da je Dukljanska akademija nauka i umjetnosti – svojim naučno-istraživačkim rezultatima i društvenim angažmanom dala dostojan doprinos procesu oslobađanja od naslijeđene i importovane mitomanije, jačanju ljudskih prava i identitetskih vrijednosti i obnovi pune crnogorske državne nezavisnosti. Dukljanska akademija nauka i umjetnosti potrebna je Crnoj Gori i zato je u ovom trenutku nužno njeno podmlađivanje novim zaslužnim članovima“, stoji u saopštenju predśednika Danu akademika Sretena Perovića.

Portal Analitika