Abiznis

SKUPŠTINA: Rasprava o aneksima ugovora za Sveti Stefan

U Skupštini je oko 11 h počela rasprava o aneksima ugovora za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu koji su, zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji, u proceduri više od dvije godine.
SKUPŠTINA: Rasprava o aneksima ugovora za Sveti Stefan
Portal AnalitikaIzvor

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, pozvao je poslanike da podrže ovo rješenje, koje zakupcu omogućava nižu zakupninu i produžava rok zakupa.

„Ovo rješenje donosi nova radna mjesta i novu ponudu visoko-kvalitetnog turizma u Crnoj Gori“, poručio je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, aneksima se obezbjeđuje novih 350 kreveta i poboljšava ponuda u hotelima sa pet zvjezdica 35 odsto.

Gvozdenović je kazao da je zakupac investitor koji zaslužuje posebnu pažnju i koji je od 2007. od kada je potpisan ugovor o zakupu, realizovao obaveze prema državi od 29 miliona EUR, od čega je 14,5 miliona EUR renta uplaćena Budvanskoj rivijeri, a ostatak se odnosi na poreze, doprinose i takse.

Zajedno sa platama, kako je dodao, trošak je 40 miliona EUR koji je imao investitor ovih godina.

Aneksom ugovora za Sveti Stefan i Miločer zakupnina se smanjuje 30 odsto, a zakup produžava sa 30 godina na 42 godine. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup se produžava sa 30 na 90 godina i predviđeno je da se od 126 apartmana 66 proda, a da ostatak bude za hotelsku namjenu.

Aneksi ugovora sa Adriatic Propertiesom, čiji je vlasnik Petros Statis, prošli su Zakonodavni i Odbor za ekonomiju, ali nijesu stavljani na dnevni red Skupštine zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Poslanici Socijaldemokratske partije od početka su protiv aneksa ugovora.

Država je 2007. godine na 30 godina izdala hotele Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža singapurskoj kompaniji Aman Resorts. Godišnji zakup, kako je prvobitno precizirano, iznosio je ukupno 1,96 miliona EUR, od kojih 350 hiljada pripada Hotelsko-turističkom preduzeću Miločer na ime zakupa hotela Kraljičina plaža, dok ostatak ide Budvanskoj rivijeri.

Grčka Restis grupa, vlasništvo brodovlasnika Viktora Restisa, preuzela je vlasništvo u Amanu i zakup Svetog Stefana sredinom 2009. godine, preko kompanije Adriatic Properties. Restis je preuzeo vlasništvo, ali je na Svetom Stefanu zadržao menadžment singapurske kompanije. On se kasnije povukao iz iz poslova u Crnoj Gori, koje je preuzeo njegov dugogodišnji partner Petros Statis. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika