Kužina

Špagete sa paradajzom

Veoma jednostavan recept za italijansku pastu sa svježim paradajzom, bijelim lukom i mirisnim bosiljkom. Da ne može brže!
Špagete sa paradajzom
Portal AnalitikaIzvor

 

Sastojci:

Za sos:

3 velika ili 4 manja paradajza 

2 čena bijelog luka 

3-4 kašike maslinovog ulja 

so, biber 

nekoliko listova svježeg bosiljka 

parmezan za posipanje 

Za pastu:

170-200g špageta 

voda za kuvanje, morska so 
 

Postupak:

Stavite vodu za tjesteninu da proključa. Za to vrijeme, pripremite paradajz. Sklonite kožicu sa paradajza i odstranite sjemenke. Ubacite tjesteninu u ključalu i posoljenu vodu i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja. 

Sos:

Stavite maslinovo ulje u tiganj i prije nego što uključite ringlu, dodajte sitno isjeckan bijeli luk. Propržite luk na srednje jakoj vatri. Kad počne da miriše, ali prije nego što počne da žuti, dodajte isjeckan paradajz. Promiješajte, malo posolite i poklopite. Čim nestane voda koju je ispustio paradajz i sos se uprži, za šta treba oko pet minuta, pobiberite, dodajte svježi bosiljak i isključite. Ubacite pastu u paradajz sos, dodajte malo vode u kojoj se kuvala i na ringli izmiješajte dok se fino ne obloži sosom i ne bude kremasta. Prelijte tankim mlazom maslinovog ulja, dodajte još neki listić bosiljka i služite odmah! Po želji narendajte preko sir – parmezan. 

izvor: natanjiru.com

Portal Analitika