Društvo

Selfi iz operacione sale Kliničkog centra CG uzburkao javnost

Hirurg zaposlen u Kliničkom centru Crne Gore dr Aleksandar Filipović objavio je prekjuče na svom Fejsbuk profilu fotografiju iz operacione sale, na kojoj se, kako se čini, vidi pokriveni pacijent i pet članova medicinskog tima. Jedan od članova medicinskog tima je i dr Filipović koji na rukama nema sterilne rukavice, piše Dan.
Selfi iz operacione sale Kliničkog centra CG uzburkao javnost
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Može se zaključiti da je fotografija nastala nakon ili tokom hirurške intervencije u operacionoj sali, jer se na stolu vidi ukrvavljena vata.

Jedan od komentara na fotografiju koju je objavio dr Filipović glasi: „Doktore, doktore.... „You are breaking sterility”. Gdje su sterilne rukavice, a? Da ne pominjem fotografa u hirurškoj sali, he he he ... Operacija uspjela... Pacijent umro“. Jedan od Filipovićevih prijatelja na to je prokomentarisao „Ajde, Tanja, nijesmo u Kanadi. Milo je zabranio ulaz u Crnu Goru svim 'bakterijama', tako da kod nas nema infekcija“.

Na komentare Filipović je odgovorio „ada ja se kupam svako jutro, a perem ruke svako drugo. Moj procenat infekcije je jedan promil“, dodajući takozvani smiješak.

Filipović juče nije odgovarao na poruke poslate povodom objavljene fotografije.

U Kodeksu medicinske etike navodi se da ljekar vrši svoj poziv prema svojoj savjesti, u skladu s Kodeksom ljekarske etike i čovječnosti. Navodi se da moraju savjesno obavljati svoj poziv i da u izvršavanju profesije uzvrate ukazano povjerenje.

U dijelu „Dužnosti prema pacijentima“ navodi se da ljekari obavljaju svoj posao stručno i etički besprekorno.

"Bolesnike ne smije iskorišćavati niti emotivno, niti tjelesno, niti materijalno. Svako medicinsko liječenje mora biti propraćeno poštovanjem ljudskog dostojanstva, ličnosti, volje i prava pacijenta na samoopredjeljenje", navodi se u kodeksu.

Navodi se da će u toku liječenja ljekar provoditi samo one dijagnostičke postupke koji su nužni za pouzdanu dijagnozu, i samo ono liječenje koje je u skladu s provjerenim standardima savremene medicinske nauke.

"Postupak s bolesnikom mora biti racionalan", piše u Kodeksu ljekarske etike.

Dan; Foto: Fejsbuk 

Portal Analitika